Zašto se samci u Danskoj posipaju cimetom?

Navršite li u Danskoj 25 godina, a još niste u braku, budite spremni na to da će vas članovi porodice i prijatelji zasuti cimetom od glave do pete, i to nasred ulice.

Ovaj običaj “živi” stotinama godina, a postupak se svodi na to da se “žrtva” najpre zalije vodom – kako bi se cimet bolje primio. Neki posežu i za jajima, ‘jer se začin za njih bolje lepi.

Postoji teorija kako je nastala ova tradicija, a datira iz 16. veka kada su danski prodavci začina posvećivali toliko vremena svom zanatu da su zaboravljali da pronađu nevestu. Godine su prolazile, oni su putovali i prodavali začine širom zemlje pa su na kraju ostali sami.

Posipanje cimetom mladim samcima u tom smilsilu je trebalo da služi kao podsetnik da je vreme da pronađu životnog partnera.

Napad cimetom izgleda otprilike ovako – rodbina i prijatelji uhvate samca na 25. rođendan, zavežu ga na ulici, stave mu zaštitne naočare i krenu u akciju. Zasipanje cimetom obično traje dosta dugo.

Sudije neretko čekaju da se njihova “žrtva” opere pre nego što ponovo krenu u napad, i tako dok im ne ponestane municije. Tada svi zajedno obilaze gradske barove ili parkove da se kvalitetno napiju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: