Zašto psima ne smete davati ovo?

Mnogim vlasnicima kućnih ljubimaca je poznato da čokolada nije dobra za pse, ali je malo onih koji znaju prave razloge zašto nije poželjno psima davati ovu poslasticu.

Radi se o toksičnom sastojku teobrominu, koji se nalazi u biljci kakaoa, a koji psi sporo obrađuju i čije nakupljanje može prouzrokovati jako štetne posledice ponjihovo zdravlje.

Opasnost od čokolade i šteta koju može naneti vašem psu zavisi od od vrste i količine koju konzumiraju, kao i od veličine vašeg psa. U velikim količinama čokolada i proizvodi od kakaoa mogu prouzrokovati ozbiljnu štetu, pa čak i ubiti vašeg psa.

Teobromin ljudi mogu lako jesti i prerađivati, ali ga psi obrađuju mnogo sporije. To omogućava da se toksična komponenta u njihovom sistemu nakuplja do opasnih nivoa, piše portal Nezavisne.

Vlasnici pasa moraju imati na umu da njihovi ljubimci znaju da sakriju konzumiranje zabranjenih poslastica, zbog čega je veoma važno proveravati i posmatrati pse kako biste bili sigurni da neće pojesti čokoladu bez vašeg znanja.

U većini slučajeva mala količina će verovatno samo uznemiriti želudac vašeg psa, ali svejedno je važno posetiti veterinara odmah nakon što je pas konzumirao čokoladu ili kakao proizvode, kako biste ga spasili od bilo kakvih dugotrajnih ili ozbiljnih posledica.

U velikim količinama čokolada može izazvati trovanje teobrominom, što može izazvati drhtanje mišića, napade, nepravilan rad srca, unutrašnje krvarenje, i na kraju fatalni ishod u vidu srčanog udara.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: