Zašto psi jedu travu?

Sigurno ste nekada videli svog ili nekog drugog ljubimca kako “pase” travu u obližnjem parkiću, a ako niste, onda se nalazite u onih 20 procenata populacije koji se iznenade kada vide ovu pojavu. Ovakvo ponašanje sasvim je prirodno za krznene drugare, ali da li ste se ikada zapitali zvog čega kuce tokom šetnje obožavaju da gricnu zeleniš?

Navika da jedu travu kucama nije novostečena, niti je nešto što je karakteristično tek za određene rase pasa. Naprotiv, naučne studije Jeloustonskog nacionalnog parka, a prenosi Sajens alert (Science alert) pokazale su da je konzumiranje trave bilo karakteristično za čak 74 procenta vukova, te se pretpostavlja da su današnji ljubimci ovu naviku nasledili od svojih predaka.

Zbog čega kuce jedu travu

Većina ljudi ubeđena je da krzneni prijatelji travu jedu kako bi poboljšali digestivne procese i rečili se nagomilane dlake iz želuca putem stimulacije povraćanja. Ipak, istraživanja pokazuju da je ova teorija pogrešna: naučna studija sprovedena na 12 pasa različitog uzrasta i rase pokazala je da trava ni na koji način ne utiče na njihovo “čišćenje” želuca, već da su i pored svakodnevnog unosa trave, epizode povraćanja nastupale tek nakon konzumacije regularnog obroka. Štaviše, u situacijama kada ih zapravo boli stomak, psi se odlučuju da “preskoče” grickanje trave. Ostale teorije koje vladaju među vlasnicima pasa ipak ne nalaze uporište u nauci.

Na primeru 12 pasa iz studije slučaja naučnici su utvrdili jednu zakonitost: psi koji još uvek nisu imali potpun obrok, radije su se odlučivali da malo “popasu” trave od onih koji su tek jeli, a što je pas bivao gladniji, to je više trave jeo.

Dakle, ako izuzmemo ovu zakonitost koja sama po sebi ništa ne dokazuje, šta je pravi razlog zbog koga se psi opredeljuju da u parku “čalabrcnu” malo trave? Odgovor je jednostavan – zato što im se sviđa! Sviđa im se taj osećaj čupkanja iz zemlje, sviđa im se da se nečime zanimaju, a i ukus i tekstura trave drugačiji je od svakodnevne hrane koju konzumiraju tokom redovnih obroka.

Da li je trava uvek dobar izbor za naše ljubimce

Jedna od najvažnijih stvari na koju bi trebalo obratiti pažnju kada svoju kucu izvodite na “ispašu” jeste koliko je poljana ili park čist: da li se nalazi malo dalje od prometne ulice, da li je pun otpadaka, kao i kada su poslednji put komunalne službe vršile tretiranje trave herbicidima i pesticidima. Opasne materije iz herbicida mogu obziljno ugroziti zdravlje vašeg četvoronožnog ljubimca i zadati mu muke sa stomakom, a dugoročno mogu prouzrokovati i razvoj malignih oboljenja! Zato, ukoliko niste sigurni da je prostor na koji izvodite psa pogodan za njegovu “ispašu” bolje uberite malo trave, po povratku kući je operite i zatim dajte ljubimcu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: