Paradajzu trenutno nije sezona, ali znamo svi da ga supermarketima ima. Mada, kad malo bolje razmislimo, shvatamo da ni u jeku sezone paradajza stvari ne stoje kao nekad – nije to to.
I svi znamo da ćemo se u potrazi za pravim, sočnim paradajzom često mnogo razočarati, posebno kad ih pazarimo u supermarketu, gde nas najčešće dočekuje paradajz čiji ukus možemo nazvati bezličnim.
„Kao da žvaćeš hartiju“, kažu ljudi često.
Možda ste se zapitali zbog čega je ukus tog paradajza takav, tj. zašto ukus uopšte nemaju?
Jedno istraživanje daje odgovor na to pitanje, i pokazuje kako u 93 odsto modernog paradajza nedostaje verzija gena koja im daje njihov poseban ukus. Uprkos tome što mislimo da je krivac genetska modifikacija, zapravo uzročnik leži u uzgajivačima, tj. njihovom pokušaju da izvuku najviše iz paradajza, najveću ekonomsku korist.
Tokom vremena geni koji pojačavaju ukus izgubili su se ili su tokom procesa razmnožavanja negativno odabrani. Zato današnjem paradajzu iz supermarketa nedostaje genetske raznolikosti, pa tako i ukus, piše BigThink.
Paradaj izgubio važan gen
– Tokom kultivisanja i poboljšanja paradajza ljudi će se uglavnom fokusirati na ono što će im povećati proizvodnju, produkciju, poput veličine samog ploda i dobrog podnošenja skladištenja. Neki geni koji su uključeni u ostale važne kvalitete, osobine ploda, i njihove reakcije na stres, tokom ovog procesa su izgubljeni – rekao je Džangđun Fei sa Univerziteta Kornel.
Njihova otkrića objavljena su u magazinu „Nature Genetics“, u kojem su analizirani genetski podaci 725 paradajza, kultivisanih i divljih, koje su važne zbog genetske različitosti. Zatim su ove podatke uporedili s domaćim genomom paradajza „Heinz 1706“, koji se često koristi kao reprezentativni primer genoma paradajza.
Poređenje je pokazalo da „Heinzu 1706“ nedostaje oko 5.000 gena, a da većini paradajza koji se mogu pronaći u supermarketima nedostaje redak oblik gena koji im daje ukus. Taj gen TomLoxC pronađen je u 90 odsto divljih vrsta.
– Čini se kako je uključen u proizvodnju iz masti. Otkrili smo da takođe proizvodi aromatična jedinjenja iz karotenoida, pigmenata koji paradajzu daju crvenu boju. Bila je to dodatna funkcija koja je bila iznad onoga što smo očekivali, a ovi rezultati su sigurno zanimljivi ljudima koji uživaju u paradajzom sa ukusom – kaže Džejms Đovanoni, američki naučnik i koautor studije.
Istraživači se nadaju da će njihova analiza dovesti do razvoja resursa za „razvoj budućih funkcionalnih studija i razmnožavanja“. U međuvremenu se može dogoditi da će se uzgajivači paradajza okrenuti potrazi za ukusima, sami.
Gen TomLoxC postaje ipak češći u moderno gajenjem paradajza, u poređenju sa stanjem od samo pre nekoliko godina.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.