Zašto ne bi trebalo stavljati banane u smuti, otkrivaju naučnici

Otkriveno je da konzumiranje banana u kombinaciji s drugim voćem može smanjiti apsorpciju flavanola, koji su zdravi za srce i koji se nalaze u voću koje se tipično koristi u smutijima (bobice, jabuke, grožđe…). Naučnici su utvrdili da je enzim polifenol oksidaza (PPO) koji se nalazi u banani zaslužan za nedovoljno efikasnu absorbciju hranljivih materija iz drugih sastojaka. Zbog toga, naučnici predlažu da je možda bolje preskočiti bananu u sledećem smutiju.

Za studiju, koja je nedavno objavljena u časopisu „Fud end fankšn (Food and Function)“, korišćeni su smutiji da bi istraživači testirali kako različiti nivoi enzima koji se nalazi u velikom broju voća i povrća (polifenol oksidaze (PPO)) utiču na nivoe flavanola u hrani koje telo apsorbuje. Flavanoli su grupa bioaktivnih jedinjenja koja su dobra za srce i kognitivno zdravlje, a mogu se pronaći u jabukama, kruškama, borovnicama, kupinama, grožđu, kakau i drugim uobičajenim sastojcima za smutije.

Kada narežemo jabuku ili ogulimo bananu, one dobijaju braon boju, što je posledica PPO enzima u kontaktu s vazduhom. Istraživači su želeli da istraže da li konzumiranje sveže pripremljenih smutija, napravljenih sa različitim voćem koje sadrži PPO, utiče na količinu flavanola dostupnih telu.

Banane i borovnice

Istraživači su jednoj grupi učesnika dali da piju smuti napravljen od banane (koja ima prirodno visoku aktivnost PPO), a drugoj smuti napravljen od mešanih bobica, koje imaju prirodno nisku aktivnost PPO. Učesnici obe grupe su takođe uzeli flavanol kapsulu, kao dodatnu kontrolu. Nakon konzumiranja smutija i kapsule, analizirani su uzorci krvi i urina učesnika, kako bi se izmerilo koliko je flavanola bilo prisutno u telu nakon uzimanja uzoraka smutija i kapsule. Istraživači su otkrili da su oni koji su pili smuti od banane imali 84 posto niži nivo flavanola u svom telu u poređenju sa onima koji su pili smuti od bobica.

„Bili smo zaista iznenađeni kada smo videli kako brzo dodavanje samo jedne banane smanjuje nivo flavanola u smutiju, a samim time i nivoe flavanola koji se apsorbuje u telu“, rekao je Havijer Otaviani, autor studije. „Rezultati naglašavaju kako priprema i različite kombinacije hrane mogu uticati na apsorpciju dijetetskih jedinjenja.“

Prema portalu „Skajtek dejli (SciTech Daily)“, prošle godine je Akademija za ishranu i dijetetiku izdala je preporuku o ishrani, savetujući ljudima da konzumiraju četiristo do šesto miligrama flavanola dnevno za kardiometaboličko zdravlje. Ljudi koji pokušavaju da konzumiraju navedenu količinu flavanola treba da razmotre pripremu smutija koji će biti napravljen od voća bogatog flavanolom, poput bobica, zajedno sa sastojcima koji takođe imaju nisku aktivnost PPO (ananas, pomorandže, mango, jogurt), smatra Otaviani. Dodao je da su banane svakako dobro voće koje se može jesti i konzumirati u smutijima, samo je važno odabrati odgovarajuće sastojke, koji će doprineti zdravlju organizma.

Za one koji žele da konzumiraju smutije sa bananama ili drugim voćem i povrćem sa visokom PPO aktivnošću (kao što je list cvekle), predlog je da ih ne kombinuju sa voćem bogatim flavanolom, kao što su bobičasto voće, grožđe i kakao. Nalazi ove studije mogli bi da podstaknu buduća istraživanja o pripremanjima drugih namirnica i njihovih uticaja na flavanole, ali može služiti i kao podsticaj za detaljno pronalaženje optimalnih kombinacija namirnica za zdrav i hranljiv smuti.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.