Zašto maslac i jaja treba da budu sobne temperature?

Bez obzira da li ste kuvar početnik ili već iskusni po tom pitanju, sigurno ste naišli na neki recept koji naglašava da maslac i jaja treba da budu sobne temperature, te da ih ranije izvadite iz frižidera.

I jako je važno da se na ovo ne oglušite da ne biste upropastili krajnji ishod.

Izvadite ga na vreme da bi imao vremena da postigne odgovarajuću temperaturu da bi vam, na primer, biskvit bio dovoljno prozračan bez nabijenih masnih slojeva.

Ako recept traži sobnu temperaturu maslaca, najčešće je to zato što ćete ga prvo penasto umutiti sa šećerom da bi bio lepo razrađen i tako dobio na volumenu. Kad je maslac hladan, pretvara se u kuglu sa šećerom i svi drugi dodani sastojci neće se lepo sjediniti, otkrivaju poslastičari.

Jedino ako pripremate neko prhko testo za pite ili keks, važno je da se koristi hladan maslac i da ceo postupak obavite što brže da se on ne bi zagrejao pod prstima, a onda i testo postalo žilavo.

Isto to važi i za jaja. Njih ljudi još češće zaboravljaju da izvade na vreme, te ih najčešće koriste hladna.

Ako vi onda u lepo umućeni puter sobne temperature dodate hladna jaja iz frižidera, maslac će se zbog temperature jaja šokirati, pa će se pretvoriti u grudice i neće se ravnomerno stopiti s ostatkom smese.

I kad dodajete više jaja najbolje bi bilo da ih ubacujete jedno po jedno kako bi smesa ostala prozračna i kremasta.

Treba uzeti u obzir i spoljnu temperaturu, pa ako je prevruće puter ne treba da stoji predugo pre upotrebe. Isto važi ako vam je u prostoriji hladnije, onda ga treba izvaditi i ranije nego obično, da bi postigao odgovarajuću temperaturu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.