Potapanje orašastih plodova u vodu pre konzumacije je stara praksa, koja se često smatra dobrom za zdravlje. Domaćice odavno namaču bademe pre pravljenja torti, a u poslednje vreme ljudi sve češće potapaju i orahe, što izaziva dosta pažnje zbog potencijala za zdravlje koje takvi orasi imaju, donosi portal Times of India.
Orasi su izuzetno bogati hranljivim materijama, od omega-3 masnih kiselina, proteina, vlakana, antioksidanasa poput vitamina E i esencijalnih minerala, kao što je magnezijum. Njihov jedinstveni profil hranljivih supstanci podstiče zdravlje mozga, snižava holesterol i doprinosi opštem blagostanju.
Čin potapanja oraha pre jela možda ima korene u tradiciji, ali obrazloženje je duboko povezano sa naukom.
Orasi, naime, poput mnogih orašastih plodova, sadrže prirodna jedinjenja koji inhibiraju aktivnost enzima i mogu otežati varenje ovih orašastih plodova.
Potapanje u vodu pomaže da se neutrališu ta jedinjenja i razlože enzimi koji ometaju apsorpciju hranjivih materija i tako otežavaju varenje. Tako se omekšava tekstura oraha, olakšava žvakanje i poboljšava ukus oraha.
Orasi potopljeni u vodi mogu biti nežniji za želudac, čime se smanjuje rizik od digestivnih smetnji koje neki ljudi imaju kada pojedu sirove orahe. Za one sa osetljivim želucem, to može promeniti stvari i omogućiti im da uživaju u orasima bez problema.
Popis hranljivih materija koje se nalaze u orasima čita se poput nutritivne riznice: omega-3 masne kiseline, antioksidansi, vitamini i minerali. Potapanje ne samo da olakšava apsorpciju ovih hranljivih materija, već može i da poveća njihovu moć.
Omega-3 masne kiseline, poznate po svojim svojstvima za zdravlje srca, lakše se apsorbiraju kada se orasi namoče, što pojačava kardiovaskularne dobrobiti. Antioksidansi postaju dostupniji, pomažući u borbi protiv oksidativnog stresa i upala, dok vitamini i minerali doprinose poboljšanju opšteg zdravlja.
Ukratko, uključivanjem oraha potopljenih u vodi u svoju ishranu, možete maksimalno iskoristiti njihove prednosti.
Procene stručnjaka su da bi orahe trebalo potapati 6 do 8 sati pre konzumacije da biste optimalno iskoristili sve njihove prednosti. Zdrava osoba u proseku ne treba da pojede više od male šake oraha na dan.
Većina ljudi potopljene orahe konzumira kao grickalice, ali takve ih možete dodati u neka jela: ovsenu kašu, grčki jogurt, smuti ili salatu.