Zašto je utorak stresniji od ponedeljka

Danas je taj dan, utorak. Skoro cela radna nedelja je pred nama, do vikenda su ostala još četiri radna dana, a zalihe odmora prethodnog vikenda su potrošene.

Zašto je utorak najgori dan u radnoj nedelji i zašto traje čitavu večnost ne zna niko, osim, možda Rut Ogden, psihologa liverpulskog univerziteta “Džon Mur” koja je svoju karijeru posvetila istraživanju fenomena doživljavanja prolaznosti vremena, i koja smatra da je uzrok zašto utorak doživljavamo tako negativno upravo njegova povezanost sa ponedeljkom.

“Za većinu populacije, ponedeljak je najteži dan na poslu”, objašnjava Ogden, “dan kada većina ljudi provede pola radnog vremena samo čitajući dolaznu poštu, dok drugu polovinu provede u završavanju zadataka od petka i planiranju nove radne nedelje, dok paralelno odgovara na pozive i u glavi pokušava da drži sve važne informacije”.

Ponedeljak doživljavamo kao neku vrstu golgote posle koje nam treba makar još jedan dan da se odmorimo i dođemo sebi. Ali ne, izjutra alarm opet zvoni, a mi se budimo sa mišlju “O, moj bože, zar je danas utorak?”

Po rečima Ogden, jedan od glavnih faktora koji utiču na to kako doživljavamo vreme jesu emocije. U ponedeljak smo obično ekstremno napeti, zauzeti, konstantno negde žurimo, a za obavljanje radnih zadataka potrebno nam je više napora, jer još nismo uključili sve “radne motore” posle opuštenog vikenda. A onda sledi utorak, dan u koji smo samo preneli umor od ponedeljka, a svesni smo da nas do vikenda deli čitava večnost. Sredom je već lakše – navikli smo se na rad, još dva dana i tu je vikend. Četvrtak je mali petak, znamo da još sutra imamo da radimo, pa onda dva dana odmora. Sa petkom je jasno kao dan, zatvaramo najvažnije zadatke za ovu nedelju, posle 14 časova se sastanci ne zakazuju, a sve što može da sačeka, prenosi se na ponedeljak.

“Čarobna tableta” za preživljavanje tog famoznog utorka ne postoji, surovo je iskrena Dr Ogden, a jedini način da preživimo utorak jeste praktikovanje “svesti”.

“Praktikovanje svesti je jako korisna metoda koja umanjuje deformisano doživljavanje realnog vremena na koje je naš mozak sposoban. Najvažnije je opustiti se, rasporediti radne obaveze tokom radnog dana i sa “multitaksinga” preći da pojedinačne zadatke koje ćemo rešavati.”

Ali, šta bi bilo kada bismo “rebrendirali” utorak? I ubacili neke lepe aktivnosti i malo zabave u njega, umesto da to odlažemo za kraj nedelje, jer, ko nam brani da lepe stvari “razvučemo” na čitavu sedmicu? Dr Ogden savetuje upravo to – dati jednom običnom utorku novi smisao, i ubaciti u raspored nešto lepo što će nam zasigurno popraviti raspoloženje – odlazak na piće sa drugaricama ili na večeru sa porodicom, veče sa prijateljima uz društvene igre ili odlazak u bioskop. Da, radna nedelja se tako neće skratiti i utorak neće biti manje naporan kada je posao u pitanju, ali će zasigurno dobiti potpuno novu dimenziju ako mu dodamo malo zabave i uživanja.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: