Zašto je pogrešno zanemariti kašalj i ne preduzeti ništa

Toliko je razloga zbog kojih ljudi kašlju, od alergija, astme, cigareta, prehlade… i ne bi trebalo da se zadržimo na dobro poznatoj “nije mi ništa, kašljem ja tako uvek”. Istina je da najčešći uzroci obično nisu ozbiljni, ali je važno da se obrati pažnja i o manje uobičajenim, ali značajnim uzrocima.

Kašalj je generalno simptom koji nas ne zabrinjava najviše i zbog kojeg ne odlučimo da posetimo lekara. Nije nam to alarm za paniku kao recimo kada nam se ospe koža ili nam se zatvori oko a podjednako je važno da se obrati pažnja.

Nikad se ne kašlje bez razloga. Kašalj je standardni način pročišćavanja grla. Kada dođe do iritacije disajnih puteva od stranih čestica kao što su dim ili prašina, kašalj je refleksna reakcija koja pokušava da očisti čestice i olakša disanje.

On ipak služi kao poruka organizma da nešto nije u redu. Ukoliko imate kratkotrajan kašalj i ako se on ponavlja uvek na istom mestu (recimo u zatvorenim prostorijama koje se greju) može da vam bude pokazatelj da ste alergični na prašinu ili duvanski dim. Ovo je možda benigna stvar koja ne opterećuje, ali sve što se ne spreči na vreme prelazi u hroničnu bolest.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: