Ovsena kaša je prepuna proteina i dijetetskih vlakana – dve velike stvari koje su vašem telu potrebne.
Pola šolje ovsa sadrži:
Mangan: 64% vaše preporučene dnevne količine;
Bakar: 18% vaše preporučene dnevne količine;
Vitamin B1 (tiamin): 16% preporučene dnevne količine;
Magnezijum: 13% vaše preporučene dnevne količine;
Fosfor: 13% vaše preporučene dnevne doze;
Cink: 13% vaše preporučene dnevne količine;
Gvožđe: 10% vaše preporučene dnevne doze;
Vitamin B5: 9% preporučene dnevne količine.
Kada pogledate ovu listu, verovatno razumete zašto se ovsena kaša smatra najzdravijim doručkom.
Slede tri razloga da svakog jutra doručkujete ovsenu kašu.
Smanjuje holesterol
Istraživanja pokazuju da dnevna činija ovsene kaše može da smanji nivo ukupnog holesterola i lošeg holesterola koji začepljuje arterije.
Pomaže u regulisanju šećera u krvi
Ovas sadrži mnogo vlakana poznatih kao beta-glukan. Pored svog uticaja na holesterol, beta-glukan takođe može usporiti apsorpciju glukoze (ili šećera) u krv. Nakon što pojedete ovsene pahuljice, beta-glukan se razlaže u rastvor sličan gelu koji oblaže vaša creva. Ovaj gust sloj prirodno usporava ulazak šećera u krvotok.
Odlična je za gubitak težine
Kada jedete ovsene pahuljice, osećaj sitosti traje dugo, što znači da nema grickanja između obroka – a to znači i manje težine.