Zašto bi avokado trebalo uvrstiti u ishranu

Avokado je voće koje je poslednjih godina postalo izuzetno popularno zbog svog bogatog ukusa, ali i zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti.

Koje vitamine sadrži avokado

Avokado je bogat raznim vitaminima i hranjivim sastojcima. Najznačajniji vitamini koje sadrži su vitamin C, vitamin K, vitamin B6, vitamin E i folna kiselina (vitamin B9). Takođe, avokado sadrži i manje količine drugih vitamina, kao što su vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3 i vitamin B5.

Kada se jede avokado

Avokado je hranljiv i zdrav plod te se preporučuje da se uključi u uravnoteženu i raznovrsnu ishranu kao deo zdravog načina života. Avokado sadrži zdrave masti, vlakna i hranljive sastojke, te njegovo konzumiranje može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, poboljšanju probave, smanjenju rizika od srčanih bolesti i održavanju zdravog krvnog pritiska. Avokado posebno preporučuje osobama koje imaju problema sa zdravljem srca, dijabetesom, probavom ili koji pokušavaju da redukuju telesnu težinu.

Koštica avokada sadrži najviše hranljivih sastojaka

Iako koštica avokada sadrži neke hranjive sastojke, poput antioksidanasa i vlakana, obično se ne preporučuje da se konzumira zbog nekoliko potencijalnih negativnih učinaka. Koštice avokada se teže vare i mogu izazvati probavne smetnje poput nadutosti, gasova i zatvora ako se pojedu u velikim količinama. Takođe, koštice avokada sadrže supstance koje se zovu estragoli i anetoli, koje su povezane s toksičnošću ukoliko se konzumiraju u velikim količinama.U nekim zemljama koštice avokada se koriste za pravljenje čajeva i tinktura, ali to nije preporučljivo bez medicinskog nadzora. Zbog toga, iako postoje neki potencijalni zdravstveni benefiti od koštice avokada, najbolje je konzumirati samo meso avokada kao dio uravnotežene i raznovrsne ishrane.

Da li je dobro koristiti prezreo avokado

Prezreli avokado nije najbolja opcija za konzumiranje jer je moguće da je izgubio neke od svojih hranjivih sastojaka i ukusa, a takođe postoji mogućnost da se na njemu razvila plijesan. Međutim, ako je avokado samo blago prezreo, još uvijek se može jesti. Meso prezrelog avokada može postati malo mekše i tamnije od zrelog avokada, ali je i dalje sigurno za jelo. Ako se avokado čuva u frižideru, treba ga izvaditi iz frižidera oko sat vremena pre konzumiranja da bi se omekšao i postao prikladan za jelo. Ako je avokado previše prezreo i ne može se jesti, može se koristiti u pripremi maske za kosu ili lica jer sadrži hranjive sastojke koji su korisni za kožu i kosu.

Koliko avokada jesti na dan

Preporučena količina avokada koju bi trebalo konzumirati na dnevnoj bazi zavisi od različitih faktora, kao što su godine, pol, nivo fizičke aktivnosti i opšte zdravstveno stanje osobe. Međutim, generalno se preporučuje da se ne prekorači unos od jednog srednjeg avokada na dan, što je oko 100 grama, ili dve do tri manje porcije nedeljno.

Loše strane avokada, zašto je opasan

Iako avokado ima mnoge zdravstvene prednosti, postoje neke negativne strane koje treba uzeti u obzir. Avokado ima visok kalorijski sadržaj, pa se prekomerno konzumiranje može dovesti do povećanja telesne mase. Takođe, kod nekih ljudi avokado može izazvati alergijske reakcije koje se manifestuju kao svrab u ustima, osip, oticanje lica i poteškoće u disanju. Osim toga, nezreli avokado sadrži toksični persin i može izazvati mučninu i povraćanje. Zbog toga se preporučuje da se avokado konzumira umereno, kao deo uravnotežene i raznovrsne ishrane.

Kako posaditi i gajiti avokado

Porebno je košticu avokada pažljivo očistiti i potopiti u čašu ili staklenu posudu s vodom. Zatim se preporučuje držati posudu na toplom i svetlom mestu, ali ipak ne tako da bude izložena direktnoj sunčevoj svetlosti. Posudu držati na ovom mestu dok se ne pojavi korenje i izdanci. Kada korenje naraste do oko 5 cm, može se posaditi u posudu sa zemljom. Posudu treba napuniti zemljom, napraviti rupu u sredini, staviti košticu u rupu i prekriti je sa 2-3 cm zemlje. Nakon toga preporučuje se da zemlja ostane vlažna, ali ne previše mokra. Međutim, treba imati na umu da se avokado najčešće uzgaja u tropskim klimatskim uslovima, te uzgoj avokada u kući može biti prilično komplikovana aktivnost.

Kako prepoznati muški, a kako ženski avokado

Kod avokada postoji razlika između muških i ženskih cvetova. Međutim, da biste razlikovali muški od ženskog avokada, morate analizarati stablo i njegov rast. Muški avokado ima cvetove koji su mali i obično rastu u grupi. Ovi cvetovi se obično nalaze na vrhovima grana i izgledaju poput snopova. S druge strane, ženski avokado ima cvetove koji su nešto veći i pojedinačni, a često rastu na samom stablu. Ovi cvetovi su obično veći od muških i imaju jednu peteljku. Važno je napomenuti da su muški i ženski avokado jednako ukusni i zdravi.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.