logo transparend vojvodina uzivo

Zaprašivanje komaraca do početka oktobra u Novom Sadu

NOVI SAD – Zaprašivanje komaraca u Novom Sadu i dalje traje, a zbog njihovog velikog broja u planu je da se tretiranje nastavi do početka oktobra. Novi krug tretmana najavljen je za drugu polovinu ovog meseca, a svi pčelari će na vreme biti obavešteni o svim predstojećim akcijama novosadske „Ciklonizacije“.

Iz novosadske „Ciklonizacije“ kažu da je ove godine zabeležen rekordan broj komaraca u gradu, a tome su doprinele jake kiše koje su padale tokom celog proleća i početka leta.

„Ukratko ovo je jedna vrlo dobra godina za komarce i imamo njihovu hiperprodukciju. Sa druge strene jako je teška za suzbijanje komaraca zato što je malo tih prozora kada tretmani mogu da se izvedu, kada nema vetra, kada nema kiše, kada temperature nisu preniske ni previsoke, tako da ovo je jedna vrlo teška godina kako da kažem“, rekao je Dario Aćimović iz JKP „Ciklonizacija“.

Mnogi pčelari strahuju da preparati koji se koriste za suzbijanje komaraca mogu naškoditi pčelama. Iz novosadske Ciklonizacije kažu da nema razloga za brigu, jer će pčelari na vreme biti obavešteni o svim predstojećim tretmanima protiv komaraca.

„I stvarno jako dugo nismo imali nikakav incident. Jednostavno mi smo te tretmane sa zemlje pomerili na vreme kada su pčele već u košnicama a tretmane iz vazduha na vreme najavljujemo pčelarima i oni znaju kad treba da zatvore košnice ili sklone, znaju lokacije na kojima se radi, tako da moram da pohvalim da imamo dobru saradnju sa pčelarima“, napomenuo je Aćimović.

U planu je da se tretmani prskanja komaraca u Novom Sadu i prigradskim naseljima nastave do početka oktobra, kada će doći do znatnog pada temperature, što ne pogoduje tim insektima, kažu u Ciklonizaciji.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.