logo transparend vojvodina uzivo

Zanimljivosti o ružama zbog kojih ćete ih obožavati još više

Zapanjujući oblik, veličina i nijanse čine ih omiljenim u dvorištima i baštama širom sveta. Štaviše, ruže mogu biti i jestive, a u njihovim ukusima su često uživali stari Rimljani i Egipćani.

1. Ruže su jedno od najstarijih cveća

Arheolozi su otkrili fosile ruža koji datiraju čak 35 miliona godina.

Prema Ginisovoj knjizi svetskih rekorda, ruže su najstarija vrsta biljaka koja se uzgajala u dekorativne svrhe. Dokumenti iz 50. godine nove ere sugerišu da su stari Rimljani uzgajali cveće na ogromnim plantažama i lokalnim staklenicima da bi obezbedili snabdevanje lekovitim ekstraktima, sastojcima za kuvanje i ukrasima tokom cele godine. Stari Rimljani su koristili ruže za ukrašavanje zgrada, nameštaja i ljudi, dok su latice korćene za pravljenje ružinih tepiha i šetališta.

Postoje dokazi koji datiraju pre 5.000 godina kada su Kinezi i Japanci stvarali vrtove ruža, iako nije poznato da li su to bili iz ukrasnih razloga.

2. Ruže mogu da žive veoma dugo

Što je još šokantnije, najstarija živa ruža stara je 1.000 godina. Raste na zidu katedrale u Hildesheimu u Nemačkoj i njeno prisustvo je dokumentovano od 815. godine nove ere. Prema legendi, ružin grm simbolizuje prosperitet grada Hildesheima.

3. Možete jesti ruže

Iako većina ljudi gaji ruže u baštu samo zbog izgleda, ruže imaju dugu istoriju korišćenja kao hrana i lek. Ruže su klasifikovane kao „bilje“.

Njihove latice su jestive, a ružina vodica se često dodaje želeima ili džemovima, a koristi se i kao dodatni ukus u indijskim i kineskim jelima.

Ako koristite ruže kao hranu,ona trabaju biti bez hemikalija. Ne koristite ruže koje su prskane pesticidima ili bilo kojim drugim hemikalijama, takođe nemojte koristiti rezane ruže iz cvećara ili supermarketa jer su uzgajane sa mnogo hemikalija.

4. Poznato je da su neke vrsta ruža pune vitamina C

Ruža takođe raste kao voće u obliku bobica koje se obično naziva „šipak“. Plod može biti narandžast, crven, tamno ljubičast ili čak crn. Šipak je prepun vitamina C i može se osušiti da bi se napravio osvežavajući čaj. Zbog toga se šipak ponekad koristi za pravljenje džema, želea i marmelade.

5. Njihov miris se koristi za pravljenje parfema

Njihova divna aroma je popularan cvetni miris i čak se koristi u mnogim parfemima.

Konkretno, ružino ulje je kroz vekove važan sastojak u industriji parfema. Proces vađenja ružinog ulja iz cveća zahteva ogromnu količinu ruža; od dve hiljade ruža proizvodi se samo jedan gram ulja.

U dolini ruža u Bugarskoj proizvodi se 85% ružinog ulja u svetu, kako prenosi sajt thesmellofroses.com

Miris ruže je jedna od najcenjenijih karakteristika ovog cveta. Grci i Rimljani su pravili parfeme od ruža i do danas je njihov miris važan element u mnogim najboljim i najuspešnijim svetskim parfemskim mešavinama.

6. Svaka boja ruže ima drugačije značenje

Svi znaju da su ruže dugo bile simbol ljubavi, ali izbor boje takođe igra ulogu u tome šta ruža simbolizuje. Takođe je važno naglasiti da se značenja mogu razlikovati u različitim kulturama.

 

7. Ne postoji takva stvar kao što je crna ruža ili plava ruža

nNe postoje „crne“ ruže. Ono što se ponekad može nazvati crnom ružom zapravo je tamnocrvena ruža. Dobar primer je „Turska crna ruža“, rasa koja ima tamne crvenkasto-grimizne boje.

8. Ruža je američki nacionalni cvet

Predsednik Ronald Regan je 20. novembra 1986. zvanično proglasio ružu nacionalnim cvetnim amblemom Sjedinjenih Država. Učinio je to dok je stajao u čuvenom ružičnjaku Bele kuće.

9. Džordž Vašington i Abraham Linkoln, povezani su sa ružama, direktno i indirektno

Džordž Vašington je bio prvi uzgajivač ruža u Sjedinjenim Državama, a sortu je čak nazvao po svojoj majci Meri Vašington.

 

10. Najskuplja ruža prodata je za milione dolara

Uzgajivač ruža Dejvid Ostin potrošio je 5 mil USD za stvaranje hibrida boje kajsije tokom 15 godina. Ruža Julija prodata je za 15,8 mil USD 2006. godine, što je takođe učinilo najskupljom sortom ruže na svetu, prenosi portal Novosti.

Kada su u pitanju ruže, ima ih više nego što se na prvi pogled čini. Naravno, ruže su poznate po svojoj lepoti i simboličkom značenju, ali su takođe neverovatno zanimljiv cvet sa bogatom istorijom.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.