Zanimljivo predavanje o zdravoj ishrani i radionica karamela

PANČEVO – Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ iz Pančeva i Institut „Tamiš“ Pančevo organizovali su juče stručnu radionicu za decu nižeg školskog uzrasta.

U Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Pančevu održana je zanimljiva stručna radionica za učenike nižeg školskog uzrasta na temu zdrave ishrane, nakon čega je organizovana i zajednička radionica na kojoj su se ručno pravile karamele.

Ova radionica koju su u sklopu projekta „4H“ zajednički organizovali renomirani pančevački Institut „Tamiš“, Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ i škola „Đura Jakšić“ omogućila je osnovcima nova saznanja i iskustva o zdravoj ishrani, inače veoma važne za zaštitu zdravlja i zdrav život.

Moderator radionice bila je dr Violeta Mickovski-Stefanović, savetnica u Institutu „Tamiš“, koja je u uvodnom izlaganju istakla važnost zdrave i pravilne ishrane kao i značaj njene primene.

Posebnu pažnju za ovu temu pokazali su najmlađi članovi pančevačkog Udruženja Slovenaca kao i osnovci „Đurine“ škole koji su imali veoma zanimljivu i konstruktivnu interakciju sa moderatorom.

Nakon predavanja i u praktičnom delu radionice učenici su se upoznali sa tehnologijom pravljenja karamela, koje su sami ručno napravili po ranije pripremljenoj recepturi.

 

 

Dr Violeta Mickovski-Stefanović kaže da ovakvim radionicama Institut „Tamiš“ i pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ žele da prošire svest o važnosti zdrave ishrane i pravilnoj upotrebi životnih namirnica.

“Prijatno sam iznenađena i veoma me raduje nivo znanja, a pogotovo interesovanje najmlađih za teme o kojima smo danas razgovarali. Naša interakcija je bila na zavidnom nivou. Sistem zaštite životnih namirnica i načini pravilne ishrane koje zagovara Republika Slovenija je jedan značajan pokazatelj i putokaz koji bi trebalo više da sledimo. Zahvaljujem se pančevačkom Udruženju Slovenaca „Logarska dolina“, Radetu Barjaktareviću direktoru Osnovne škole „Đura Jakšić“ i Gordani Đerfi nastavnici četvrtog razreda razredne nastave na izuzetnoj saradnji koja je rezultovala uspešno realizovanoj radionici u kojoj su učenici stekli nova znanja i iskustva. Nadam da će današnjim predavanjem svoje znanje još više unaprediti i da će ih primenjivati i u budućnosti. Institut „Tamiš“ će sa ovakvom praksom nastaviti i u narednim mesecima”, rekla je dr Violeta Mickovski-Stefanović.

Saradnja Instituta „Tamiš“ i Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ će se nastaviti tokom aprila i maja za kad su planirane nove stručne radionice namenjene najmlađima u Kovinu i Velikoj Gredi, mestima u kojima pančevačko Udruženje ima svoje podružnice.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: