Zamrznut vam je auto? Ove stvari nikako ne smete da radite

Od otvaranja vrata na silu do pogrešnog korišćenja menjača – izbegnite ove greške zimi

Zima donosi niz izazova za vlasnike automobila. Od zamrznutih vrata i brava do teškoća sa pokretanjem motora, hladni meseci mogu biti prava muka za svakog vozača.

Ali, ako znate šta ne treba da radite kada vam je auto zamrznut može da vam uštedi vreme, novac i smanjiti rizik od oštećenja vašeg vozila.

Evo nekoliko ključnih saveta:

1. Ne pokušavajte da silom otvarate zamrznuta vrata ili prtljažnik. Korišćenje prekomerne sile može oštetiti gumene zaptivke ili mehanizam brave. Umesto toga, ako su vrata zamrznuta, pokušajte da ih nežno protresete ili lagano kucate po okviru vrata kako biste olakšali otvaranje​​.

2. Izbegavajte korišćenje vode za odleđivanje brava i vrata. Voda će se verovatno ponovo zalediti i može pogoršati problem. Bolje je koristiti sprejeve za odmrzavanje ili WD-40, ali sa pažnjom kako ne bi došlo do oštećenja gumenih i plastičnih delova​​​​.

3. Nemojte forsirati ručnu kočnicu ako je zamrznuta. Ovo može dovesti do oštećenja mehanizma kočnice. Ako se kočnica ne otpušta, pokušajte lagano voziti napred-nazad kako bi se led oko nje otopio​​.

4. Ne koristite predmete poput metalnih alatki za struganje leda sa stakala. To može oštetiti staklo i smanjiti vidljivost. Koristite plastičnu strugalicu namenjenu za led​​.

5. Izbegavajte korišćenje automatskog menjača na silu u hladnim uslovima. Neka ulje u menjaču malo odstoji kako bi se zagrejalo pre nego što krenete sa vožnjom​​.

6. Ne zaboravite na redovno čišćenje svetala i zadnjih stop svetala. Zaprljanje ili pokrivanje snegom i ledom može smanjiti vidljivost i povećati rizik od saobraćajnih nesreća​​.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.