logo transparend vojvodina uzivo

Zamena zimskih guma smanjuje rizik od saobraćajnih udesa

SRBIJA – Zamena zimskih guma letnjim nije obavezna, ali se savetuje vozačima da to učine jer se na taj način smanjuje rizik od saobraćajnih nezgoda u gradskim uslovima, rekao je Milan Tešić, zamenik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Tešić podseća da važeći zakoni u našoj zemlji propisuju da su zimske gume na automobilima bile obavezne do 1. aprila.

– Kada je toplije vreme, zimski pneumatici se mnogo brže troše i zbog toga svi vozači koji ih koriste u letnjem periodu, neće uštedeti novac ukoliko ih ne zamene letnjim, rekao je Tešić za Tanjug.

Letnji pneumatici najbolje performanse daju na temperaturama iznad 7 stepeni, a zimski ispod, pa, kako kaže, ukoliko vozači ne zamene pneumatike, potrošiće ih i neće moći da ih koriste u narednoj sezoni.

Zimski pneumatici ne mogu da obezbede najbolje performanse kada je u pitanju dužina zaustavnog puta i protočnost vode između gume i kolovoza u letnjim uslovima, objasnio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Tešić je dodao da su letnje gume napravljene tako da obezbeđuju mnogo bolju protočnost vode što doprinosi kraćem zaustavnom putu i tada se manje događaju saobraćajne nezgode, posebno u gradskim uslovima.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.