logo transparend vojvodina uzivo

Zajedništvo je duboko ukorenjeno u Vojvodinu i celu Srbiju

BAČKI PETROVAC – Zajedništvo je duboko ukorenjeno u Vojvodinu i celu državu Srbiju i na tome će biti građena politika i u budućnosti, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na otvaranju 61. Slovačkih narodnih svečanosti u Bačkom Petrovcu.

„Ponosni smo na bratstvo, solidarnost i zajedništvo i trudićemo se da u godinama koje su pred nama razvijamo sve ono što je najsnažnija bit u Srbiji, a posebno ovde u Vojvodini“, poručio je Mirović. Tradicionalnu manifestaciju Slovaka u Srbiji organizuju Opština Bački Petrovac, Matica slovačka u Srbiji i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine.

„Godine 1901. preminuo je Svetozar Miletić, koji nije dočekao 1918. i prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji. Ali Jaša Tomić, Ljudevit Mičatek i mnogi drugi delegati na Skupštini prisajedinjenja u Novom Sadu, i svi oni koji su pre njih sanjali o slobodi, o uspravnoj Srbiji, zajedništvu, ravnopravnosti, napretku, o solidarnosti među ljudima i narodima – radovali bi se večerašnjem skupu na kojem možemo da kažemo smo bili, i da ste vi danas, dostojni naslednici velikih zavetnih misli“, rekao je Mirović.
Predsednik je dodao da i danas u našoj svakodnevici možemo proveriti te velike ideje kojima su nas vodili naši prethodnici.

„Uveren sam da smo ispunili ideal zajedništva i da na svakom koraku to možemo pokazati, na nacionalnom i pokrajinskom nivou i u mnogim lokalnim samoupravama gde pripadnici slovačke nacionalne manjine ostvaruju svoja prava, upravo onako kako su to bile poruke ujedinjujućih dana“, rekao je Mirović.
Dodao je da su minule godine bile one godine u kojima su učinjeni konktereni napori da prava pripadnika svih nacionalnih manjina u Vojvodini, među njima i slovačke, „dođu do visina kada možemo da kažemo da su načela ravnopravnosti u punoj meri ispunjena“.

Foto: Tanjug/Vlada AP Vojvodine/Andrej Pap

„Radili smo zajednički na izgradnji institucija, u sve većem obimu finansirali smo objavljivanje listova, trudili smo se, zajednički sa pripadnicima slovačke nacionalne zajednice, da očuvamo jezik, pismo, kulturu i običaje“, naglasio je Mirović.
„U budućnosti ćemo uraditi sve da budemo dostojni nastavljači velikih tradicija povodom kojih smo se okupili“, kazao je on zahvalivši se slovačkom narodu na podršci i zajedništvu, saopštila je Pokrajinska vlada.
Izaslanik predsednika Republike Srbije, potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević istakao je da je Republika Srbija slobodarska zemlja koja zavet o slobodi čuva još od Sretenjskog ustava.

„Zato stojimo danas pred našom slovačkom braćom i pitamo se da li smo zavet slobode ispunili? Mislim da imamo čime da se ponosimo i šta da pokažemo svetu!” poručio je Vučević podsetivši na to da su upravo u Bačkom Petrovcu davne 1919. godine organizovane prve Slovačke narodne svečanosti koje slave kulturu, jezik i običaje slovačkog naroda.

Na svečanosti su se obratili i ministar kulture Republike Slovačke Silvija Hroncova predsednica Opštine Bački Petrovac Jasna Šproh, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Dušanka Petrakova i predsednik Matice slovačke u Srbiji Branislav Kulik, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.