Zajednička borba protiv nasilja nad ženama

nasilje nad ženama
NOVI SAD – U Svečanoj sali Skupštine Grada Novog Sada održana je tribina pod temom „Narandžasto – simbol borbe protiv nasilja nad ženama“.

Organizator tribine Strukovno udruženje policije „Dr R. A. Rajs“, uz podršku Grada Novog Sada, okupili su istaknute stručnjake u ovoj oblasti iz državnih organa i predstavnike nevladinog sektora. Na tribini su sumirani razultati dosadašnjeg rada institucija i razmenjena iskustva nevladinog sektora sa gradskim i pokrajinskim institucijama u Novom Sadu.

Pošto je povod za tribinu bio 25. novembar koji se obeležavao kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i dvonedeljna kampanja „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“, organizatori su imali za cilj da skrenu pažnju na to koliko je važno da jačamo svest kod građana o rodnoj ravnopravnosti i da je rodno zasnovano nasilje ono što treba da potpuno eliminišemo iz okruženja.

Na tribini su govorili stručnjaci sa visokoobrazovnih institucija, Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, predstavnci Grada Novog Sada i nevladinog sektora. Specijalni gost tribine je bila doc. dr Dragana Ćorić, koja je pre nekoliko dana stupila na novu dužnost Pokrajinske zaštinice građana. Tribinu je otvorila zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada, Kristina Kraić.

Predsednik Glavnog odbora Strukovnog udruženja policije, Boban Pavlović, pozvao je sve građanke koje trpe nasilje ili znaju da neko to doživljava, da prijave, i ukazao na to da treba da imaju poverenja u sve institucije koje u tome postupaju. Istakao je da su svi rođeni sa jednakim pravima i jednakim uslovima za ostvarivanje tih prava.

Niko ne treba da trpi nasilje, a moralna je odgovornost svih nas da ga prijavimo ukoliko ga uočimo u okruženju. Na taj način ćemo zajedno sprečiti pojave koje štetno deluju na sve odnose, a posebno na razvoj naših najmlađih članova, naše dece, istakao je Boban Pavlović.

Uz podršku rukovodstva Grada Novog Sada, poslata je jasna poruka svim građanima da je empatija i tolerancija u zajednici preko potrebna, da treba da širimo svest o rodnoj ravnopravnosti i da je borba predstavnika državnog i civilnog sektora protiv rodno zasnovanog nasilja zajednička

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: