Zahvaljujući ulaganjima od 17 miliona evra Zrenjanin među gradovima sa najvećim ulaganjima u gasifikaciju tokom 2022. godine

ZRENJANIN – Nadzorni odbor Javnog preduzeća „Srbijagas“ na sednici održanoj 23. februara usvojio je Izveštaj o realizaciji godišnjeg Programa poslovanja JP „Srbijagas“ u periodu 01.01-31.12.2022, koji je urađen nakon izrade finansijskih izveštaja za prošlu poslovnu godinu, saopštava Služba za odnose s javnošću i marketing ovog preduzeća.

U izveštaju se, između ostalog, navodi da je u 2022. nastavljena izgradnja energetskih objekata i priključnih gasovoda širom Republike Srbije, između ostalih i na teritoriji Zrenjanina sa znatno većim ulaganjima u odnosu na 2021. godinu.

Izveštaj JP “Srbijagas” potvrđuje informacije koje je Grad Zrenjanin u nekoliko navrata plasirao u javnost, a tiču se višemilionskih ulaganja i radova na izgradnji nove gasne mreže, pre svega na teritoriji seoskih mesnih zajednica. Projekat gasifikacije na teritoriji Grada Zrenjanina dostigao je vrednost od 17 miliona evra i obuhvatio je radove u devet naseljenih mesta, kao i na magistralnim trasama gasovoda između njih.

Mreža je izgrađena u svim naseljenim mestima u kojima je nije bilo: Knićaninu, Čenti, Farkaždinu, Belom Blatu, Tomaševcu, Orlovatu, Tarašu, Jankovom Mostu i Perlezu. Međumesna mreža obuhvatila je gasovode Botoš-Tomaševac-Orlovat-Farkaždin, u dužini 22,3 km, Elemir-Taraš-Elemir-Jankov Most od 20,8 km, kao i 8 kilometara dugu vikend zonu kod Perleza.

U okviru projekta izgrađeno je i deset merno-regulacionih stanica, a njim je regulisano i snabdevanje gasom industrijske zone “Jugoistok” u Zrenjaninu.

Investicije JP “Srbijagas” u Grad Zrenjanin u skladu su sa značajem i potencijalima koji sa okolinom čini najgušće gasno čvorište u Republici Srbiji. Trasa novog “Balkanskog toka” je, preko teritorije Zrenjanina, povezana sa jedinim podzemnim skladištem gasa u državi, Banatski Dvor i velikim gasnim razvodnim čvorom Elemir. Takođe, u planovima razvoja gasne mreže Srbije na teritoriji Vojvodine je izgradnja novih gasovoda u pravcima istok-zapad i sever-jug i ti gasovodi ukrštaju se upravo u Zrenjaninu.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: