Zahvaljujući savremenoj opremi ribočuvari lakše doskaču ribokradicama

Na svim vodama i kanalima kod nas krivolov je višedecenijski problem.

Krade se sva vrsta ribe, a najisplativiji u sivoj zoni je šaran, smuđ i som kada je reč o krivolovu na stotinjak kilometara vodovodne kanalske mreže u Somboru i okolini.

Ribočuvari JVP „Vode Vojvodine” kažu da su zahvaljujući savremenim čamcima sa sonarima u mnogo čemu doskočili dovitljivim kradljivcima ribe.

Savremena oprema u mnogo čemu doprinela je tome da ribokradice budu češće uhvaćene na delu nego ranijih godina, ističu ribočuvari „Voda Vojvodine” i dodaju da posao ima i svojih opasnosti kada se suoče licem u lice sa ribokradicama, neretko bude vrlo neprijatnih situacija.

– Dešavalo se svašta na terenu, gađali su nas ciglama sa mostova, pretili, zvali nas telefonima, pa su čak stavljali i žilete na mreže kako bi se mi prilikom vađenja tih mreža i alata isekli šake, ali kako smo se mi osavremenili oni su prestali, sve je manje ribokrađe, a mi smo svakog dana na terenu. Desi se da ih jurimo, a magla je takođe njihovo vreme, jer misle da su neuočljivi, pa kradu – priča Saša Marjanović, ribočuvar JVP „Vode Vojvodine”.

Foto: JVP „Vode Vojvodine“

Slično kaže i njegov kolega Dalibor Radmilović.

– Bilo je zaista neprijatnih situacija, ali sve smo uspeli da rešimo. Na nekim terenima zaplenimo i oko tonu ribe, riba se vraća u svoje stanište, a ono što je oštećeno se dalje procesuira. Većinom ribokradice koriste gume i to one od traktora koje se naduvaju i rade na vodi, jer lako koordiniraju. Na ovom našem terenu najveći problem bio je Prigrevica, Bački Monoštor i Bezdan – objašnjava Dalibor.

Ove godine pokrenuta je akcija ribočuvar – volonter gde je ispit položilo 27 volontera, koji su vodoprivrednom preduzeću značajna ispomoć.

– Teren koji kontrolišu „Vode Vojvodine“ su Dunav od Bačke Palanke do Beške, kompletna kanalska mreža i tri zaštićena područja. Od početka godine ribočuvarska služba „Vode Vojvodine“ uspela je da izvrši preko 2.000 kontrola na terenima koje pokrivamo i prekontrolisali smo preko 5.000 rekreativnih ribolovaca. Imamo 16 ribočuvara od kojih su tri za zaštićena područja, ali svakako to nije dovoljan broj – kaže Miljan Mirković, koordinator u sektoru za razvoj JVP „Vode Vojvodine“.

I pored svih kontrola, ribokradice ne miruju, a tome u prilog govori činjenica da su ribočuvari JVP „Vode Vojvodine“ od početka godine zaplenili 50 kilometara nelegalno postavljenigh mreža, a pokrenuto je 42 je prijave.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: