Začinska paprika iz Srbije osvaja svet kvalitetom

Gajenje začinske paprike sve više privlači poljoprivrednike, jer je otkupna cena stabilna i ulaganja u proizvodnju se relativno brzo isplate. Oko 80 odsto naše začinske paprike se izvozi i na svetskom tržištu poznati smo ne po količinama, već po kvalitetu.

U Srbiji se godišnje proizvede oko tri hiljade tona mlevene začinske paprike. Gaji se na oko dve i po hiljade hektara, a više od polovine proizvodnje je na severu Srbije. Oko stotinu proizvođača začinske paprike je u Bačkoj i ova kultura najbolje uspeva na njivama uz prirodna đubriva. U proseku se dobije oko 12, a sada je rod zbog suše 7 tona po hektaru. Ipak, profit i dalje postoji, jer sve ide mahom za izvoz.

Foto: Envato

– Saradanja sa prerađivačima je dobra, znači sve je otkupljeno kako treba i sve je plaćeno na vreme tako da možemo reći da smo jako zadovoljni što se toga tiče. Uz malo sreće, znanja i normalno navodnjavanja, na ove cene soje, kukuruza, možemo reći da je proizvodnja isplativa – ističe Fedor Danko, proizvođač paprika iz Bačkog Petrovca.

Tajna kvaliteta začinske paprike je njeno autohtono seme. Ono najbolje koristi specifičnosti zemljišta i sorta je pogodna za sušenje. Završetak je druge ovogodišnje berbe i u toku je otkup.

– Naši proizvodi završavaju širom Evrope, to su zemlje Evropske unije, izvozimo za Ameriku, izvozimo i za Rusiju – naglašava Suzana Hajdin, SD paprika Martonoš, a o cenama kaže:

– Ne možemo baš, kada je industrijska paprika u pitanju, da pariramo sa proizvođačima iz ostalih, jer su njihove cene dosta niže, tako da se naša prodaja bazira pretežno na kvalitetu.

Foto: Envato

Zbog suše, ove godine se posebno prati kvalitet paprike koja se koristi kao ulazna sirovina u preradi. Sve podrazumeva i zahteva poseban tehnološki postupak.

– Naša paprika mora da bude karmin crvene boje i prirodnog mirisa i ukusa. Svaka godina ima svoje izazove, kao stare i nove, i mi se moramo prilagodinit tim izazovima da nađemo rešenje da ostvarimo ovu našu papriku na svetskom tržištu kao poznati brend Srbije i Vojvodine kao martonošku papriku – objašnjava tehnolog Tamaš Sabo.

U poslednje vreme cena začinske paprike značajno je povećana i na našem tržištu je od tri i po do četiri hiljade dinara za kilogram. Da bi kao potrošači bolje razumeli paritet imajte na umu da je potrebno sedam kilograma ploda za kilogram mlevene paprika.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.