Zabluda je da med treba uzimati drvenom kašikom; nikad više to nećete raditi

Sigurno ste čuli da bi med trebalo zagrabiti isključivo drvenom kašikom i možda to i praktikujete, međutim, ta tvrdnja nije istinita.

Jedna od klasičnih zabluda je da se med mora uzimati drvenom kašikom specifičnog oblika. Ta tvrdnja nije istinita, a potiče iz vremena kada su se pribor za jelo, pa tako i kašike, pravili od aluminijuma. Organske kiseline iz meda su otapale deliće metala iz takvih kašika, što je moglo promeniti sastav, a ponekad i ukus meda. Zato je tada preporuka bila da se med grabi drvenom kašikom.

Otkad se pribor za jelo pravi od inoksa, nema nikakve potrebe za tim. Naprotiv, drvene kašike su višestruko štetne i ne zadovoljavaju današnje higijenske standarde. Drvo se ne sme prati u mašini za pranje sudova, jer uvek upije malo deterdženta. Ako ga peremo ručno, događa se ista stvar, pogotovo ako imate drvenu kašiku za med s tipičnim urezom koju je često teško i oprati.

Drvo je i odlična podloga za stvaranje raznih mikroorganizama, što može biti problem ako drvenu kašiku punu meda stavite u usta tokom prehlade, gripa ili neke druge slične bolesti. Uostalom, med se danas skladišti i čuva u buradima od inoksa, pa nema razloga zašto ga ne koristiti i pri vađenju meda iz tegle.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.