Emisije štetnih gasova smanjene su za 16 tona za tri meseca koliko je trajao projekat prerade hrane radi dobijanja zelene energije, koje su sprovele Ujedinjene nacije za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine.
Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sandra Dokić rekla je novinarima posle predstavljanja rezultata projekata da je otpad od hrane na globalnom nivou veliki problem, imajući u vidu da od ukupne količine komunalnog otpada, 45,6 odsto je upravo biorazgradivi otpad, a to je otpad od hrane.
– To je otpad koji nastaje u toku same pripreme hrane i isto tako nakon konzumacije oni ostaci koji su veliki problem jer oko 90 odsto od toga završi na deponijama – rekla je Dokić u prostorijama Ujedinjenih nacija u Beogradu.
Ministarstvo zaštite životne sredine ima nameru da reguliše ovu oblast tako što će izmeniti zakon o upravljanju otpadom, kazala je Dokić.
– Pre nego što pristupimo zakonskim izmenama, bilo je važno da sprovedemo ovaj pilot projekat koji upravo treba da nam pomogne, na koji način najbolje da regulišemo kako samo sakupljanje, tako i tretman ovog otpada – istakla je ona.
Objasnila je da bi otpad koji je prerađen tokom projekta, završio na našim deponijama.
– To je jako veliki problem kada znamo da to dovodi do velikog zagađenja, a isto tako predstavlja izuzetno veliki resurs, zato što upravo od toga otpada mi smo uspeli da preko biogasnih postrojenja snabdemo naš sistem dodatnom električnom energijom. Prema tome radi se o jednom izuzetno velikom potencijalu – rekla je državna sekretarka.
Kako je najavila, plan za naredni period je da se pronađe način da se svi ugostiteljski objekti, ali i domaćinstva, budu deo sistema koji prerađuje hranu u svrhu dobijanja električne energije.
– Ono što mi u narednom periodu hoćemo da uradimo jeste da vidimo na koji način ćemo da uključimo sve ugostiteljske objekte, uključujući i naše domaćinstva, koje će imati mogućnost da odvajanjem ovog otpada dođu do komposta, koji dalje mogu da koriste, a preko ugostiteljskih objekata, kada taj otpad završi u biogasnim postrojenjima, da dođemo do jedne zelene energije koje je izuzetno potrebne našem energetskom sistemu – objasnila je.
Direktorka održivog poslovanja u Delta Holingu Tijana Koprivica kazala je da smatra da je taj projekat pokazao da je to pravi put da se očisti naša zemlja i da se smanje količine organskog otpada na deponijama i da se smanje količine emisije štetnih gasova.
– Veoma je važno da se i ostali privredni subjekti, posebno hoteli, restorani, pridruže u pravilnom zbrinjavanju otpada od hrane, jer evo mi smo samo za tri meseca uspeli da smanjimo emisije štetnih gasova za čak 16 tona – navela je Koprivica.
Objasnila je da su u projektu učestvovali hoteli „Crowne Plaza“, Hotel „Radisson“ i kongresni centar Sava Centar, koji su otpad od hrane koji se stvara prilikom pripreme hrane i koji se stvara posle konzumiranja, predali kompaniji „Esotron“ koja je od toga otpada preradom stvorila biogas koji služi kao obnovljivi izvor energije.
Vršilac dužnosti stalnog predstavnika UNDP-a Fabricio Andreuci kazao je da su inicijative poput ove važne da bi se unapredio uticaj na životnu sredinu i smanjile posledice koje u vidu emitovanja gasova sa efektom staklene bašte.
– Ova inicijativa može da dovede do stvaranja zelene energije u obliku biogasa, a važno je i za poljoprivredni sektor zbog toga što se kompost može koristiti kao đubrivo – naveo je on.
Dodao je da je UNDP radi na 65 projekata vezanih za cirkularnu ekonomiju, a da je do sada uloženo 2,8 miliona dolara na cirkularnu ekonomiju.
– I zaista želim da apelujem na inovatore iz Srbije da se prijave na naše izazove u oblasti cirkularne ekonomije, a u okviru projekta „Evropska Unija za zelenu agendu u Srbiji“ – istakao je on.
Pročitajte još: