Idealan u salatama, namazima, hladnim čorbama, ali i tortama – avokado je nezaobilazna namirnica na trpezi kuhinjskih znalaca. Spada u voće, ali zbog neutralnog ukusa, može se koristiti i za slana i za slatka jela. Pun je vitamina, minerala i zdravih masti, jedina mana mu je što je skup.
Odličan je u čokoladnim tortama i smutijima kojima dodaje pomalo orašast ukus. U salatama je savršen, pogotovo kada se ukombinuje sa kiselim sastojcima poput limuna, crvenog luka, sirćeta. Može se koristiti kao namaz u vegetarijanskim hamburgerima ili kao baza za zeleni sos za pastu, uz parmezan i malo svežeg bosiljka. Zbog hranljivih sastojaka, vegetarijanci ga koriste i kao glavno jelo, punjen povrćem ili sirom. Može se i pohovati na klasičan način, uvalja se prvo u brašno, pa u jaja i prži u dubokom ulju.
Najbolje je kupiti avokado koji nije ni previše mekan, ni tvrd. Veoma mekani najbolji su za sos, a nezreli se mogu grilovati. Meso počinje da oksidira čim je u dodiru sa vazduhom, zato ga odmah upotrebite. Ako ipak imate viška, isecite ga na pola, oljuštite, izvadite semenke i premažite sa malo limuna da ne bi poprimio braon boju, upakujte u plastičnu foliju i zamrznite. Verovatno neće imati isti ukus kao svež, ali i kao takav dobar je u jelima koja traže izgnječen avokado
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.