logo transparend vojvodina uzivo

Za sedam minuta do Nemačke: Gradi se najduži podvodni tunel na svetu FOTO

Danska gradi najduži podvodni tunel na svetu, koji će je ispod Baltičkog mora spajati sa Nemačkom. Za nekoliko godina tunel Femarnbelt skratiće put trajektom od 45 minuta na samo sedam minuta vozom.

Cena projekta je oko osam milijardi dolara, a osim železničke veze, tunel će imati i drumski auto-put sa četiri trake. Ne samo da će biti najduži podvodni tunel, već i najduži železničko-automobilski tunel na svetu.

Kralj Frederik Deseti posetio je gradilište povodom polaganja prvog 217 metara dugačkog betonskog segmenta, a ukupno će ih biti 79 do kraja projekta, prenosi RTS.

Ukupna dužina tunela iznosiće 18 kilometara, a radi se o takozvanom „uronjenom“ tipu tunela. Biće postavljen na dnu Baltičkog mora u rovu širine 40 do 50 metara i dubokom 12 do 15 metara.

Tunel je ključna komponenta Skandinavsko-Mediteranskog koridora, transportne mreže koja se proteže skoro 5.000 kilometara od Sredozemnog mora do Finske. Koridor prelazi okean i prolazi kroz Alpe, ali kad dođe do Skandinavije, moreuz Femarn tera putnike da obilaze 450 kilometara.

Saobraćaj u podvodnom tunelu će se odvijati kroz odvojene tunelske cevi, po jedna za svaki smer. Postojaće i traka za hitne slučajeve, a tunel će biti stalno nadziran kamerama iz kontrolnog centra u Kopenhagenu.

 

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.