logo transparend vojvodina uzivo

,

Za projekte podrške u poljoprivredi preko 1,5 miliona evra

NOVI SAD – Prethodnih godina su realizovani značajni projekti čija je svrha unapređenje poljoprivredne održivosti, jačanje zajednice poljoprivrednika, podsticanje inovacija među mladima, zaštita geografskog porekla proizvoda, upravljanje rizicima i podrška preradi voća i povrća.

Povezivanje i jačanje udruženja u poljoprivredi

U periodu od 2018. do 2022. godine sproveden je projekat sa ciljem jačanja poljoprivredne zajednice. Osnovni fokus ovog projekta bio je usmeren ka povezivanju i udruživanju poljoprivrednih gazdinstava radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva. Kroz ulaganje od 344.499 evra, postignut je značajan napredak u podržavanju solidarnosti među poljoprivrednicima.

Sertifikacija proizvoda sa oznakom geografskog porekla

Projekat se fokusirao na zaštitu oznake geografskog porekla, dajući proizvodima dodatnu vrednost na tržištu. Ova inicijativa stvorila je direktne veze sa određenim geografskim područjima, što je ključno za očuvanje tradicije i autentičnosti proizvoda. U ovaj projekat je uloženo 90.437 evra.

Podrška mladima u ruralnim područjima

Cilj ovog projekta bio je motivisati mlade ljude da se posvete poljoprivredi, te stvaranju novih radnih mesta za sebe i svoje porodice. Investicija u ovaj projekat iznosila je 782.575 evra, čime je obezbeđena podrška i podsticaj za mlade poljoprivrednike, stvarajući osnovu za inovacije u ruralnim područjima.

Upravljanje rizicima

Diversifikacija rizika na poljoprivrednim gazdinstvima postignuta je stimulacijom osiguravanja višegodišnjih zasada i plodova, posebno jabuka iz kontrolisane poljoprivredne proizvodnje. Ovaj projekat doprineo je stabilnosti prihoda poljoprivrednika i očuvanju proizvodnih resursa. Vrednost ovog projekta iznosi 109.816 evra.

Podrška preradi voća i povrća na poljoprivrednom gazdinstvu

Projektom je postignuta povoljnija prerada i plasman proizvoda na tržište. Kreiranjem vizuelne prepoznatljivosti proizvoda, povezivanjem proizvođača i potrošača, ovaj projekat je unapredio lokalne privredne tokove i osnažio proizvođače. U ovaj projekat je investirano 263.718 evra.

Briga o poljoprivrednicima nije samo ekonomska nužnost, već je ključna za očuvanje naše tradicije, kulture i ruralnih zajednica. Projekti podrške u poljoprivredi, poput gore navedenih, ne samo da pružaju konkretnu pomoć poljoprivrednicima već i grade mostove između ruralnih i urbanih sredina. Ovi napori su od suštinskog značaja za održivu budućnost naše poljoprivredne zajednice i celokupnog društva.

Ova vest je deo projekta “Novi Sad na dlanu” koji je sufinasirao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Novog Sada koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.