Za ovaj Windows 11 vam je potrebno samo 2GB RAM-a (VIDEO)

Tiny11 je verzija Windowsa 11 22H2, iz koje su uklonjeni svi nepotrebni dodaci. Može da se instalira uz upotrebu samo 8GB prostora na disku, a stvar je potpuno legalna uz originalnu licencu.

Najlakši Windows 11 do sada pojavio se ovih dana u javnosti, a izradio ga je developer sa nadimkom NTDEV, koji je slične verzije već ranije objavljivao i za Windows 10.

Tiny11 je naziv verzije operativnog sistema, zasnovanog na aktuelnom izdanju Windows 11 Pro 22H2, koji, prema rečima autora, sadrži sve što vam je potrebno za udobno iskustvo korišćenja, bez „bloatwarea“ i hrpe nepotrebnih stvari koje su deo standardne instalacije Windowsa.

Rudimentarni Tiny11

Prilikom instalacije Tiny11 zahteva amo 8GB prostora na disku, umesto više od 20GB, koliko je potrebno za instaliranje zvanične verzije. U radu koristi samo 2GB radne memorije, a Tiny11 moguće je instalirati na „čist“ računar ili izvršiti nadogradnju na njega sa Windowsa 10. Prilikom instalacije ne zahteva Trusted Platform Module ili Secure Boot, koji obično prilikom prelaska na jedanaesticu stvaraju probleme starijim računarima.

Od onoga što je ostalo u ovoj verziji, izdvajaju se Windows Terminal, Microsoft Store, Kalkulator, Notepad i Paint. Nema čak ni Edge pregledača, koji je odnedavno postalo gotovo nemoguće ukloniti iz matičnog operativnog sistema. U Tiny11 se možete prijaviti Microsoftovim nalogom ili putem oflajn naloga, a stvar je potpuno legalna – za aktivaciju je i dalje potrebno imati važeći ključ za registraciju.

Potpuno ogoljena verzija Windowsa 11 dostupna je za preuzimanje na ovoj adresi, ali upozoravamo da je ipak rieč o nezvaničnom izdanju, za koje nema nikakve garancije da će raditi tačno kako treba. Za eksperimentalne primene ili oživljavanje nekog slabijeg računara, Tiny11 bi mogao biti dobra opcija.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.