logo transparend vojvodina uzivo

Za nabavku opreme za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada 60 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta

VOJVODINA – Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg potpisao je danas u Pokrajinskoj vladi ugovore o dodeli ukupno 60 miliona dinara za sufinansiranje nabavke kamiona za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada u Zrenjaninu, Pećincima, Novoj Crnji i Žitištu.

Resorni sekretarijat pokrenuo je konkurs za nabavku kamiona smećara, s ciljem da se ojača kapacitet lokalnih samouprava za upravljanje komunalnim otpadom.

„Na ovom konkursu smo podržali četiri lokalne samouprave u nabavci kamiona smećara, ali svakako u narednom  periodu planiramo da obezbedimo dodatna sredstva i raspišemo novi konkurs kako bi svaka lokalna samouprava u AP Vojvodini na adekvatan način mogla da zbrine komunalni otpad na svojoj teritoriji“, kazao je Erceg i podsetio na to da je i Ministarstvo životne sredine prethodno  donelo odluku o dodeli sredstava za nabavku kamiona smećara lokalnim samoupravama na teritoriji Pokrajine.

Erceg je najavio i to da će se od naredne sedmice nastaviti sa podelom kanti i kontejnera za sakupljanje mešovitog komunalnog otpada.

„Cilj nam je da sa zelenih kanti pređemo na plave, i da krenemo polako u primarnu separaciju“, rekao je Erceg i podsetio na to da je prošle godine taj proces započet u regionalnom centru sa sedištem u Oromu, odnosno u Severnobačkom i Severnobanatskom regionu, a plan je da se taj sistem uvede i u ostale lokalne samouprave.

Kako je Erceg još istakao, Pokrajinski  sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine  će u narednom  periodu, što je stav novoformirane Pokrajinske vlade, maksimalnu pažnju posvetiti uspostavljanju infrastrukturnih objekata za upravljanje komunalnim otpadom.

„Vrlo brzo očekujemo i izgradnju novih centara, kao i završetak neophodne dokumentacije centara koji su u pripremi, kako bismo obezbedili sredstva iz svih dostupnih izvora“, naveo je Erceg.

On je naglasio da je jedan od prioriteta smanjenje broja divljih deponija na području Vojvodine, i s tim u vezi najavio da će biti raspisan konkurs za njihovo uklanjanje.

Korisnici dobijenih sredstava naveli su da njihove lokalne samouprave ne bi mogle samostalno da realizuju nabavku ovakve opreme, koja će doprineti tome da pružanje usluga sakupljanja i odvoženja komunalnog otpada bude na visokom nivou. Istakli su da će ova sredstva omogućiti brže odvoženje otpada, što će građanima doneti bolji kvalitet života.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.