Za galeriju Matice srpske 2022. ostaje za pamćenje

Trg-Galerija-Galerija-Matice-srpske-14-620x448

NOVI SAD – Za Galeriju Matice srpske 2022. ostaće godina za pamćenje. Godina kada je Novi Sad nosio titulu Evropske prestonicu kulture, a Galerija Matice srpske započela obeležavanje 175 godina postojanja, pružila je velike mogućnosti i donela dobre rezultate.

Kreirano je 12 izložbi u zemlji i inostranstvu, objavljena je 21 publikacija, a programe i izložbe Galerije posetilo je čak preko 130.000 posetilaca. Ostao je trag u vremenu i niz uspomena, kao i ključni užitak dobijen postignutim.

U svih osam programskih lukova Evropske prestonice kulture Galerija je bila prisutna dobro osmišljenim programima kojima je obogaćen ovaj međunarodni i državni projekat. Takođe, obeležavanje jubileja bila je prilika da se sumiraju i predstave ostvareni rezultati u prethodnih 25 godina. Zato je 2022. povrh svega bila dinamična, raznovrsna i bogata.

Godinu smo započeli sa dve izložbe: Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma, koja je otvorena u novembru i Novosađani biraju koja je otvorena u decembru 2021. godine.

Takođe, u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti beogradska publika imala je priliku da uživa u izložbi Kolekcija kao ogledalo. Modernizmi u delima iz Galerije Matice srpske.

U želji da svoju kolekciju predstavimo u širim evropskim okvirima iskoračili smo iz ustaljenih praksi i realizovali nekoliko kompleksnih međunarodnih projekata (izložba Migracije u umetnosti – umetnost migracija), uspostavili saradnju sa srodnim muzejima iz gradova koji nose titulu evropske prestonice (izložba Paralele: Temišvar / Novi Sad), realizovali saradnju sa nacionalnim muzejima kako bismo ukazali na regionalne vrednosti nasleđa koje čuvamo (Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz i Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata), promovisali i unapredili svoje redovne aktivnosti na edukativnim programima (Odrastanje u Gradu kulture).

Paralelno s programima Evropske prestonice realizovali smo brojna gostovanja u našoj zemlji (izložba Inspirisani Italijom u Narodnom muzeju Kikinda), regionu (izložba Kolekcija kao ogledalo. Modernizmi u delima iz Galerije Matice srpske u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci) i Evropi (izložba Jedna (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza u Kulturnom centru Srbije u Parizu), kako bismo svoju kolekciju i delatnost promovisali i ukazali na naučne i stručne vrednosti koje negujemo.

Sve navedene izložbene aktivnosti, 8 izložbi u Galeriji i 4 izvan nje, bile su propraćene i bogatom izdavačkom delatnošću o čemu svedoči 21 izdata publikacija (6 kataloga, 1 zbornik radova, 2 naučne i 2 monografske studije, 9 dečijih publikacija na nekoliko jezika i po prvi put strip za mlade).

Najznačajniji mesec bio je oktobar, kada smo započeli obeležavanje jubileja monografskom izložbom Uroš Predić.

Život posvećen lepoti i umetnosti i programom Uroš Predić za sve. Na ovaj način želeli smo da ukažemo na jednog od najznačajnijih umetnika, a za našu ustanovu važnog kulturnog delatnika.

Istovremeno ukazali smo da je Galerija otvoren i pristupačan muzej za sve kategorije publike (decu, mlade, starije i osobe sa invaliditetom).

Takođe, iskoračili smo još jednom van zidova muzeja, postavljajući dve skulpture u prostor ispred zgrade, vodeći se idejama prethodnika, o ukrasili fasadu reprodukcijama najznačajnijih dela iz kolekcije. Ovaj veliki jubilej posebno je obeležen svečanošću Dana Galerije na kojem su dodeljene jubilarne plakete, medalje, mape grafičkih kolaža i zahvalnice svima onima koji su doprineli radu ustanove u proteklih 25 godina.

Uz programske aktivnosti, kontinuirano se odvijao i rad na popunjavanju, obradi i zaštiti umetničke kolekcije, kao i na unapređenju uslova čuvanja muzejskih predmeta i njihovoj digitalizaciji. Tokom 2022. umetnički fond je upotpunjen sa ukupno 204 muzejska predmeta, a konzervirano i restaurirano je preko 40 umetničkih dela.

O rezultatima i postignutom uspehu govore brojna priznanja koja su tokom godine uručena kako Galeriji, tako i njenim stručnjacima.
Za ostvarene rezultate u radu i za doprinos razvoju, očuvanju i prezentaciji srpske kulture i umetnosti, sa ponosom ističemo Sretenjski orden prvog stepena, potom u oblasti muzeologije nagradu „Mihailo Valtrovićˮ za muzej godine i izuzetne rezultate postignute u 2021. godini, kao i Medalju za očuvanje kulturnog nasleđa Kulturnog centar Vojvodine „Miloš Crnjanskiˮ koja je uručena dr Tijani Palkovljević Bugarski zbog posvećenog dvadesetogodišnjeg rada na zaštiti baštine kroz muzejsku delatnost.

Na kraju, rad Galerije ne bi bio vidljiv i uspešan, da nije bilo velikog angažmana novinara i medijskih kuća. Zahvljujući aktivnoj prisutnosti u medijima i brojnim kampanjama na društvenim mrežama Galerija Matice srpske je ostvarila veliku pokrivenost sa čak 2.945 medijskih priloga objavljenih tokom čitave godine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.