Za drugi ciklus programa podrške inovacionim startapovima 750.000 evra

BEOGRAD – U drugom ciklusu programa Fonda za inovacionu delatnost – programa akceleracije Katapult, učestvovaće 21 startap kompanija, a sredstva u iznosu od 750.000 evra obezbeđuju kroz partnersko finansiranje Vlada Srbije, Svetska banka i Evropska unija.

Reč je o programu u okviru kog će inovativni startapovi dobiti bespovratna sredstva, kao i intenzivnu obuku koja uključuje mentorstvo i podšku kako bi razvili i poboljšali svoj posao i svoje proizvode i usluge ponudili i na globalnom tržištu, a u programu učestvuje najviše firmi iz IT sektora.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović naglasila je danas na obeležavanju početka ovog programa, da je startap ekosistem jako bitan most između nauke i stvarnog život, ali i tržišta i zato je, kako je rekla, Ministarstvo posvećeno i vidi startap ekosistem kao izuzetno bitan deo društva.

“Sa jedne strane okrenuti smo tome da negujemo izvrsnu nauku, ali pođednako nam je važan taj proces transfera tehnologije, proces razvoja inovacionog sistema i naravno proces razvoja startap kompanija”, rekla je Begović.

Ona je dodala da ukupno sa prvim ciklusom program akcelerator Katapult obuhvatio 40 kompanija kao i da je, kako je rekla, čula da je bilo puno prijava i kompetencija bila visoka.

“U ovom programu jedna stvar jeste finansijska podrška, a druga koja je pođednako i možda i više bitna je taj mentorski rad i mentorska podrška, jer ovo je negde novo za nas. Na globalnom nivou postoje zemlje koje su već daleko otišle u tom startap ekosistemu”, rekla je Begović.

Decentralizacije je takođe jako bitna, dodala je ministarka i rekla da u Srbiji postoje snažni centri kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, i da ovakvi programi doprinose i decentralizaciji, jer, kako je rekla, u ovih 21 startapova neki su i iz Loznice i Nove Pazove.

“Startap ekosistem vidim kao ključnog igrača u relativno bliskoj budućnosti u smislu ekonomskog razvoja Srbije, pošto se ekonomija na globalnom nivou menja i nauka je dobila i ekonomsku kategoriju. Mislim da startap ekosistem može da bude veza između nauke i razvoja ekonomije, otvaranjem novih radnih mesta i motivisanjem ljudi da ostanu u našoj zemlji”, rekla je ministarka.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac rekao je da je ideja da kroz Katapult pored podrške koju osnivači startapova inače mogu da dobiju putem programa Fonda mogu praktično i da unaprede svoje veštine i pripreme se za ono, kako je rekao, surovo globalno tržište.

“Pored naših programa u kojima dajemo bespovratna sredstva, ovde je više fokus na to da podignemo vaš kapacitet i podignemo vrednost u smislu da možete da privučete privatne investicije. U prethodnom ciklusu 19 startapa koji su ušli u program akceleracije, nakon nekih godinu dana otprilike polovina, oko 10 startapa je već prikupila privatnih investicija od oko 13 miliona evra”, rekao je Rakonjac.

On je dodao da to i dalje traje i da se očekuje da će ta preduzeća i dalje prikupljati mnogo više investicija od onog što Fond njima daje u smislu, kako je rekao, ublažavanja ili podele nekog rizika.

Na osnovu završenog procesa selekcije za ovaj drugi ciklus programa, izabran je 21 startap kojima će u okviru tromesečnog programa akceleracije biti omogućen je rad sa više od 40 iskusnih mentora i pristup potencijalnim investitorima, koji će im pomoći da ostvare svoje profesionalne ambicije i komercijalizuju inovativne proizvode.

Do danas, deset startap preduzeća je prikupilo 12,8 miliona evra investicija na osnovu kojih je Fond odobrio dodatnih 1,73 miliona evra.

Sredstva za realizaciju Katapult programa obezbeđena su na osnovu zajedničkog ulaganja Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, kroz zajam i tehničku podršku Svetske banke u iznosu od 7,7 miliona evra i bespovratne finansijske podrške Evropske unije u iznosu od 10 miliona evra.

Katapult program je deo „Projekta akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Republici Srbiji“, koji je posvećen jačanju inovativnog preduzetništva i naučnih istraživanja.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: