Za 42 jedinstvena upravna mesta 257 miliona dinara

Foto: mduls.gov.rs
BEOGRAD – Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović rekao je danas da je za uspostavljanje 42 jedinstvena upravna mesta u Srbiji do sada uloženo 257 miliona dinara iz budžeta.

Rekao je i da je u Predlogu budžeta Ministarstva za 2023. godinu izdvojeno 88 miliona dinara za realizaciju ovog projekta u narednom periodu.

Martinović je prisustvovao svečanom potpisivanju sporazuma o saradnji sa 11 jedinica lokalne samouprave, u sklopu aktivnosti “Unapređenje kvaliteta i efikasnosti u pružanju usluga na lokalnom nivou”, koju Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) sprovodi u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje za podršku reformi javne uprave u procesu pristučanja EU.

Projekat se, inače, realizuje uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Ministar je naveo da je gotovo sve što se radi u okviru reforme javne uprave, posebno u oblasti pojednostavljenja komplikovanih postupaka i procedura, profesionalnog usavršavanja službenika, digitalizacije i uvođenja inovativnih alata, usmereno ka tome da građani budu zadovoljni uslugama javne uprave.

“Jednostavne, brze i kvalitetne usluge koje organi direktno pružaju svojim korisnicima odraz su svih naših ”unutrašnjih reformskih procesa i napora”. One su ogledalo uspešnosti i merilo efektivnosti i kvaliteta administracije“, poručio je ministar.

On je prisutne podsetio da je Ministarstvo pre četiri godine u želji da što pre modernizuje rad lokalne samouprave započelo s podrškom uspostavljanju jedinstvenih upravnih mesta gde građani brzo i lako mogu da završe sve poslove koje imaju sa upravom, bez šetanja od jednog šaltera do drugog.

Naveo je i da su od septembra 2019. do marta 2022. otvorena jedinstvena upravna mesta u 25 jedinica lokalne samouprave, dok se do kraja ove godine očekuje otvaranje još 17.

On je pozvao jedinice lokalne samouprave da konkurišu za finansijska sredstva u momentu kada Ministarstvo bude objavilo javni poziv, jer će, kaže, time istinski doprineti poboljšanju uslova života u svojim sredinama i kreiranju usluga koje u potpunosti odgovaraju potrebama građana i privrede.

Sporazum, kojim je obezbeđena podrška za formiranje jedinstvenih upravnih mesta kroz povezivanje postupaka, potpisali su predstavnici Kragujevca, Leskovca, Požarevca, Užica, Bačkog Petrovca, Bečeja, Vrbasa, Lajkovca, Medveđe, Plandišta i Rače.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: