WhatsApp se otvara za saradnju sa drugim aplikacijama za razmenu poruka

U skladu sa Evropskom unijom i Zakonom o digitalnim tržištima, WhatsApp priprema novi odeljak u svojoj aplikaciji za “poruke trećih strana”, čime se stvara prvi korak ka interoperabilnosti između platformi za razmenu poruka

WhatsApp, jedna od najpopularnijih aplikacija za komunikaciju, naročito u Jugoistočnoj Aziji, Evropi, Africi i Južnoj Americi, uskoro će doneti značajne promene. U sklopu usklađivanja sa Evropskom unijom i novim Zakonom o digitalnim tržištima, WhatsApp radi na uvođenju funkcije koja će omogućiti interoperabilnost sa drugim servisima za razmenu poruka.

Web stranica WABetaInfo prva je uočila da se unutar aplikacije WhatsApp priprema novi odeljak nazvan “poruke trećih strana”. Iako za sada nemamo dodatne informacije o ovoj funkciji, jasno je da će korisnici moći da se povezuju i komuniciraju preko drugih servisa za razmenu poruka, bez potrebe za preuzimanjem i registracijom na WhatsAppu. Drugim rečima, neko će preko Vibera moći da vam pošalje poruku na WhatsApp-u.

Ova promena dolazi nakon što je Evropska komisija usvojila Zakon o digitalnim tržištima, koji obavezuje velike tehnološke kompanije da otvore svoje platforme i otežava im monopolističko kapitaliziranje. Među označenim “ključnim platformama” nalazi se i Meta, kompanija koja stoji iza Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, sa rokom od šest meseci za usklađivanje sa novim regulativama.

Interoperabilnost između platformi može znatno uticati na konkurenciju u industriji, omogućavajući manjim igračima da se nadmeću sa gigantima kao što je WhatsApp. Ipak, pitanje je kako će se ova promena implementirati a da se pri tome ne kompromituju bezbednost i enkripcija, kao i kompatibilnost sa postojećim funkcijama poput WhatsApp zajednica.

Nije poznato da li će ova funkcija biti dostupna i izvan evropskog tržišta, ali nema sumnje da će ova promena ozbiljno uticati na dinamiku industrije razmene poruka.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.