VW, GM, Toyota i drugi veliki proizvođači odbijaju Bajdenove ciljeve elektrifikacije u SAD

Jedna velika agencija za lobiranje u automobilskoj industriji je dugim pismom opisala koliko će to biti teško za proizvođače automobila

Auto trgovačka grupa koja predstavlja većinu velikih proizvođača automobila u Sjedinjenim Državama veruje da su novi standardi za električna vozila jednostavno previše zahtevni da bi se mogli ispuniti.

Jedna velika agencija za lobiranje u automobilskoj industriji je dugim pismom opisala koliko će to biti teško za proizvođače automobila.

Alliance for Automotive Innovation predstavlja General Motors, Toyotu, Volkswagen, Hyundai, Kiju, BMW, Ferrari, Hondu, McLaren, Subaru, Porsche i druge. Kako navodi Jutarnji.hr, to je grupa koja konkretno lobira kod Bajdenove administracije da ublaži svoje novopredložene standarde za period od 2027. do 2032. godine.

Ti novi standardi zahtevaju da 60 posto svih vozila prodatih u SAD-u bude potpuno električno do 2030. To je više od cilja od 50 posto do 2030. kojeg je postavila Bajdenova administracija 2021. godine. Prema lobističkoj organizaciji, promena “predstavlja značajno pomeranje ciljeva elektrifikacije zemlje – ne za malo, već za puno“.

Takođe se kaže da bi takva nova pravila mogla imati „značajne uticaje na proizvođače automobila, radnike, potrošače i na dostupnost vozila koja zadovoljavaju potrebe pojedinaca, porodice i preduzeća širom zemlje“.

Navodi se da elementi za postizanje ovih ciljeva jednostavno nisu dostupni. Lanac snabdevanja za baterije i druge komponente električnih vozila je očigledno previše ograničen. Ako se ovaj predlog finalizira u sadašnjem obliku, to će biti najagresivniji plan smanjenja emisija u istoriji, prenosi Reuters.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.