Vujović: Ulažemo u kapitalne projekte za zaštitu životne sredine, a ne u marketing

SRBIJA – Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović govorila je u Narodnoj skupštini o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom i istakla da Vlada i Ministarstvo ulažu u kapitalne projekte, kao i da bi danas bilo više rezultata da se i u prošlosti tako radilo, a ne ulagalo u marketing.

Ona je istakla da je Vlada odvojila značajna sredstva kako bi izgradila neophodnu zelenu infrastrukturu, kako bi svi mogli da se ponašaju u skladu sa propisima- da razdvajaju otpad i da se podiže stopa reciklaže.

“Takođe, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo odvajaju značajna sredstva za zatvaranje nesanitarnih deponija, a to su lokacije na kojima smo mi preko 50 godina odlagali otpad. Sada ih zatvaramo, rekultivišemo, na tim lokacijama su sada zelene površine, neretko i parkovi i svakako su zdravije i utiču na bolji kvalitet vazduha”, rekla je ona.

U ovom trenutku očekuje se potpisivanje ugovora za zatvaranje nesanitarnih deponija u Rumi, Zrenjaninu i Požegi, istakla je ministarka i dodala da je prethodne godine zatvoren deo velikih nesanitarnih deponija.

Ministarka je rekla da se radi i na izgradnji regionalnih centara, kao i da je bilo potrebno dve godine da se pripremi dokumentacija, ne samo u Ministarstvu, već i u jedinicama lokalne samouprave, kako bi taj projekat bio prepoznat od strane Vlade. “Nekoliko puta sam ponavljala da imamo sredstva koje je Država obezbedila od Evropske banke za obnovu i razvoj – 150 miliona evra za izgradnju regionalnih reciklažnih centara. Ono što želim svima da kažem, a dugo je najavljivano – upravo se pregleda dokumentacija koja će nam kazati ko je izabrani izvođač za početak radova na deponiji Kalenić”, dodala je ona.

“Očekujem da u narednih mesec i po dana, najkasnije dva, pođemo svi zajedno, ko bude mogao i hteo, da obiđemo početak radova na izgradnji ovog Centra, koji je najveći u Srbiji, s obzirom na broj stanovnika i opština koji će gravitirati ka njemu – 11 opština i 500.000 stanovnika”, istakla je ministarka pred poslanicima.
Nakon toga, rekla je Vujović, kreće se u završnu fazu izbora izvođača radova za deponije u Pirotu, Somboru, Užice-Duboko i radi se na proširenju regionalnog centra u Sremskoj Mitrovici.

“Paralelno sa tim što zatvaramo nesanitarne deponije koje smo koristili decenijama i što gradimo regionalne centre, imamo i konkurs za čišćenje i uklanjanje nesanitarnih deponija. To je ono na šta mi kao društvo moramo posebno da obratimo pažnju – da lokacije koje jednom uklonimo ostanu trajno čiste”, rekla je ona.

Ona je istakla da u tome pomažu i građani Srbije. “Sada moramo da donosimo izmene dopune ovog Zakona koji nije valjao i koji je imao propuste ka mnogim neodgovornim pojedincima koji su se bavili tretmanom opasnog i neopasnog otpada”, rekla je ona. Ministarka je dodala da ovo nije jednostavan proces i da svi zajedno moramo da obezbedimo zelenu infrastrukturu.

“Zatvaramo nesanitarne deponije zato što su to građani tražili, radimo liniju za separaciju otpada u Pančevu kako bi procedura bila pojednostavljena i naglašavam izuzetno važnu stvar – pored transfer stanice u Petrovcu na Mlavi koja se ovih dana završava i počinje sa radom, počinjemo sa izgradnjom transfer stanice u Smederevu”, istakla je ministarka u svom obraćanju.

Vujović je rekla da sve što je Vlada RS uradila u prethodnom periodu nije dovoljno, ali da je isto tako sramno da rezultate minimiziraju oni koji ništa nisu uradili kada su mogli.
“Naravno da postoje gradovi i opštine u kojima se meri prekomerno zagađenje vazduha i znamo da je to višedecenijski problem. Baš zato što smo svesni tog problema, uložili smo ovolika sredstva u poboljšanje kvaliteta vazduha, koliko niko nikada pre nas nije uložio”, istakla je ministarka.

Ona je podsetila da su Vlada i Ministarstvo opredelili značajna sredstva za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i domaćinstvima tri godine za redom. “Više od 50 jedinica lokalne samouprave učestvuje u konkursima, trude se da što bolje projekte predaju i da urade nešto za poboljšanje kvaliteta vazduha u svojim opštinama. I nastavićemo da radimo na tome”, istakla je ona.

Ministarka je podsetila da smo nekada za smetlišta i divlje deponije i sami odgovorni i apelovala na sve da vode računa o životnoj sredini, jer je svakome od nas, iz dana u dan, ona sve važnija.
Mnogo toga je urađeno na podizanju svesti, dodala je ona.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: