Vujović: Cilj je da srbija bude bez ijedne deponije

BEOGRAD – Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je danas Bujanovac i sa predstavnicima lokalne samouprave obišla nesanitarnu deponiju koja se nalazi u ovoj opštini, saopštilo je to Ministarstvo.

Vujović je tom prilikom razgovarala sa meštankom koja je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, prilikom njegove posete Pčinjskom okrugu, ukazala na problem nesanitarne deponije i istakla da Ministarstvo ima sluha za njihove probleme, kao i da je cilj da Srbija bude bez ijedne nesanitarne deponije.
“Mnogo projekata je već započeto, ali dosta toga zavisi i od lokalnih samouprava. Prema nacionalnoj strategiji upravljanja otpadom, regionalna deponija Meteris u Vranju je ekološka regionalna deponija i opštine iz ovog okruga treba da se povežu sa Centrom u Vranju. Bujanovac je predviđen da se nađe u ovom projektu, čime bi se rešilo pitanje nesanitarne deponije, ali od lokalnih vlasti i u Bujanovcu i ostalih opština Pčinjskog okruga zavisi kada će se to dogoditi”, rekla je Vujović.
Prema njenim rečima projekat izgradnje Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom u Vranju, koji je u nadležnosti Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, izuzetno je važan i za Ministarstvo zaštite životne sredine, jer se njime trajno rešava problem nesanitarnih deponija.
“Dok se ne izgradi Regionalni centar ne možemo trajno da zatvorimo i saniramo deponije. Opštine Pčinjskog okruga moraju što pre da završe operativne korake, koji se odnose na izgradnju transfer stanice, dovođenje priključaka za vodu i struju, izgradnju pristupnih saobraćajnica i da potpišu međusobni Sporazum, kako bi izgradnja Regionalog centra u Vranju što pre započela”, rekla je Vujović.

Ona je podsetila da je za to Republika Srbija već obezbedila sredstva preko kredita nemačke razvojne banke.
Posle posete Bujanovcu, Vujović se sastala sa gradonačelnikom Vranja, predstavnicima opština Trgovište, Surdulica, Bosilegrad, Vladičin Han, Bujanovac i Preševo i državnim sekretarom Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture Draganom Stevanovićem, na kojem je zamolila lokalne samouprave da odgovorno i ubrzano rade na svim koracima u fazi pripreme, kako bi ovaj Centar bio izgrađen što pre, a sve nesanitarne deponije zatvorene i sanirane.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: