logo transparend vojvodina uzivo

Vučić: U Njujorku smo odbranili ugled Srbije

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je danas u obraćanju javnosti da je tokom svoje posete Njujorku razgovarao sa 22 predsednika i premijera, sa šest zvaničnika UN i sa predstavnicima ukupno 111 zemalja u UN.

„Više od 100 zemalja je iskazalo poštovanje našoj zemlji i odlično razumeju šta se zbiva. Odbranili smo ugled Srbije. Nastavio sam to da radim danas i nastaviću to da radim svaki dan. Ja nemam problem da budem izložen linču kakvom nijedan političar nije bio izložen prethodnih nekoliko decenija, jer se borim za svoj narod i za istinu. Zato što želim da sprečim da se događaju zločini i ratovi u budućnosti zbog nečije neodgovorne politike“, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu. Dodao je da je pred Srbijom još 15 dana velike i teške borbe. „Nećemo odustajati, znajući da je to utakmica koju teško da možemo da dobijemo, ali borićemo se rečima, hrabrim i čvrstim stavovima i uzdignute glave štititi interese Srbije, jer veću svetinju da branimo – nemamo“, istakao je Vučić.

Srbija je na evropskom putu, verujem da će buduća vlada održati taj kurs

„Da li ćemo da uđemo u EU za godinu, dve ili tri – nećemo. Bićemo na evropskom putu i bićemo tvrdoglavo na evropskom putu“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Ivane Stradner koju je prenela Slobodna Bosna da Srbija napušta evropski put i okreće se BRIKS-u.

Dodao je da to nije prvi put da čita takve izjave i upitao na osnovu kog izvora su te tvrdnje iznete. „Ona čita sa ruskog Telegrama da ja sanjam da idem u BRIKS. Ja BRIKS izuzetno poštujem, ali se Srbija nalazi na evropskom putu i Srbija će ostati na evropskom putu. Uprkos svim pokušajima nekih koji govore da se zalažu za Srbiju na evropskom putu, a žele da Srbiju sa evropskog puta oteraju“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da ga je predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić ubeđivala da se zakoni oko uvođenja smrtne kazne ne mogu promeniti, jer bi to bio, kako je rekao, anti-evropski čin. „Ubeđivala me Ana tri dana, ja sam rekao da prihvatam. Neću da vam kvarim vaš evropski put“, rekao je Vučić. Predsednik je rekao da su njegovi snovi drugačiji i da se ne tiču laži o drugima i vođenju kampanje protiv nekih drugih naroda, već da se tiču razvoja zemlje. „Moji snovi se tiču napretka Srbije. Moji snovi se tiču onoga što treba da isporučimo do EXPO 2027. godine“, rekao je Vučić.

Dodao je da veruje i da će buduća vlada umeti da zadrži evropski kurs Srbije, ali Srbije koja je nezavisna, suverena, ozbiljna i odgovorna zemlja, koja štiti svoje državne i nacionalne interese i koja će nastaviti da sarađuje na najbolji način sa tradicionalnim prijateljima.

Sarajevo želi reviziju presude protiv Srbije i da platimo ratnu odštetu

„Ovo će biti jedina rezolucija koja će da bude usvojena preglasavanjem, neće biti jednoglasne odluke, ni blizu, jer je najveći broj slobodarskih zemalja širom sveta shvatio o čemu se radi. Biće i onih koji će sa mukom da glasaju o rezoluciji, dobro razumevajući kakav je geopolitički plan u pitanju,“ istakao je Vučić. On je dodao da ne želi da negira bilo koji zločin, već želi da spreči da se dešavaju zločini u budućnosti zbog nečije neodgovorne politike.

Vučić je rekao da ovom rezolucijom neki žele da prekriju svoje ćutanje o Gazi i svoju nesposobnost da rešavaju druge probleme u svetu i da ukažu muslimanima da su našli krivca za sve to, da kažu – krivci su vam Srbi. „Međutim, mnoge islamske zemlje su to dobro razumele i tome će se suprostaviti, kao i mnogi drugi“, rekao je predsednik države i dodao je da je zadovoljan što je učestvovao u borbi da se sačuva moralno pravo na uspravni stav srpskog naroda i građana Srbije, jer, kako kaže, rezultati svakako neće biti ponižavajući za Srbiju. Oni koji će glasati „za“ rezoluciju, imaće većinu u odnosu na one koji će glasati „protiv“, rekao je predsednik države, ali se i pitao da li će imati stvarnu većinu.

„Možete da mislite kad jedna mala Srbija uspe da napravi po tom pitanju veoma neizvesnu utakmicu najmoćnijim silama sveta poput Nemačke, Engleske, Amerike i svih ostalih“, istakao je Vučić i dodao da je jasno da rezultati koje je Srbija postigla nisu mali, uprkos činjenici da se stvara pritisak na male zemlje koje ekonomski zavise od velikih sila da promene svoj stav.

Kaže da je bar 5 ili 6 zemalja promenilo svoj stav pod njihovim velikim pritiskom. Vučić je prokomentarisao izjavu ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića u kojoj je rekao da će BiH tražiti isplatu ratne štete od Srbije kao i obnovu revizije presude protiv Srbije stalnog Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. On je rekao da je ista želja i u slučaju prijema tzv. Kosova u Savet Evrope – omogućavanje tužbe protiv Srbije i njenih građana.

„Ovo govori o jednoj sihronizovanoj akciji sa željom nekih najmoćnijih evropskih sila da Srbiji zadaju konačni politički udarac. Nisu očekivali da će Srbija da se suprostavi uspravno, da ne dozvoli nikome da je baci na pod. Nismo naučili ni da ležimo i da klečimo pred bilo kojom silom“, napomenuo je predsednik države i zahvalio se svima na dosadanjem radu, posebno Ani Brnabić, Ivici Dačiću, Vuku Jeremiću i Marku Đuriću. On kaže da očekuje i da prijem Prištine u Savet Evrope i usvajanje rezolucije o Srebrenici bude u istoj nedelji od 11. do 16. maja. Napominje da će sve to otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana, jer kako kaže, neće biti kraja predlozima rezolucija o genocidima, jer postoje presude posle Drugog svetskog rata za genocid nad Srbima u Jasenovcu i na drugim srpskim stratištima i da će pokrenuti i ta pitanja, pa će i Rusi i mnogi drugi da pokrenu slične teme. Kaže da u sadašnjem predlogu rezolucije o Srebrenici ima samo kolektivne krivice.

„Nisu predvideli da je moguće da jedna mala zemlja ima dovoljno hrabrosti da se suprostavi najmoćnijim zemljama sveta kada je u pitanju odbrana pravde, morala, prava i civilizovanog svetskog poretka“, istakao je Vučić. Dodao je da je spreman da oda poštu Bošnjacima, ali da nije spreman da prihvati na obraz srpskog naroda kolektivnu nametnutu krivicu. „Pred nama je još 15 dana velike i teške borbe, to je utakmica koju teško možemo da dobijemo, ali kao i David protiv Golijata borićemo se rečima, ali i hrabrim čvrstim stavovima, jer veću svetinju od Srbije nemamo“, poručio je Vučić. Istakao je da će u roku od mesec dana od odluke o rezoluciji o Srebrenici i prijemu Prištine u SE pobediti dve NATO zemlje, Crnu Goru i Litvaniju, za mesto nestalne članice Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija.

Počastvovan sam što ću ugostiti kineskog predsednika

„Počastvovan sam što ću ugostiti kineskog predsednika, otvoriti brojne teme. Sa naše strane biće inicirani projekti ubrzanog razvoja, od letećih automobila, satelita i slično. Razvijaćemo najbolje odnose. Danas su nam stigli vozovi iz Kine, uskoro završavamo prugu Beograd – Subotica“, rekao je on. Vučić je zamolio sve građane Srbije da na „divan i gostoljubiv“ način dočekaju predsednika Kine, koga je nazvao velikim prijateljom naše zemlje.

„Nemojte da zaboravite ni Železaru (Smederevo), ni (RTB) Bor. Bor je bio u minusu milijardu i 300 miliona evra. Železaru smo ‘krvarili’ svakog meseca oko 12 miliona evra. Bio je najveći naš fiskalni rizik. Zahvaljujući našim kineskim prijateljima, to smo uspeli da rešimo. Hvala im na tome“, istakao je Vučić. Dodao je da će od 1. jula Sporazum o slobodnoj trgovini koji su Srbija i Kina potpisali postati efektivan.

„Od tada 843 proizvoda iz Srbije bez ikakvih carinskih opterećenja idu na teritoriju Republike Kine“, naveo je Vučić.

Sve opcije otvorene, ali odluka SE o Kosovu verovatno neće biti odložena

„Sve opcije su i dalje otvorene, ali najveće šanse su da će oni to usvojiti“, rekao je Vučić u obraćanju građanima i istakao da će Srbija uprkos tome nastaviti da se bori. Vučić je odgovarajući na novinarsko pitanje da li ima šanse da odlučivanje o prijemu tzv. Kosova u SE bude odloženo ili da Komitet ministara uopšte ne razmatra to pitanje, što je kao mogućnost navela naša stalna predstavnica pri SE Suzana Grubješić i da bi u tome možda mogle da pomognu Italija i Francuska, rekao da ima manje optimističan pristup od nje budući da ima više informacija.

„To što nisam optimista ne znači da neću bukvalno da poginem na terenu. Situacija je veoma teška, biće mnogo komplikovano, ali borićemo se“, poručio je Vučić. Vučić je istakao i da je Srbija završila svoj deo posla, ali da Priština i dalje neće da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO). On je ocenio i da su sve vreme igrali igru tražeći Lajbnicov dovoljan razlog zašto mogu da se tako neodgovorno ponašaju i da uništavaju život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Naravno, i mi smo znali da Priština to neće da uradi. I znali smo da će ovako da se ponašaju“, rekao je Vučić dodajući da se očekivalo takvo ponašanje Prištine kao i, između ostalog, ukidanje dinara. On je ukazao da Zapad za čitavu situaciju kaže da dve strane nisu pokazale želju za kompromisom. „To je kao da su uneli pištolj i pucali u mom smeru, a onda su se svađali sa mojim obezbeđenjem. I neko kaže, zamislite, strane se nisu dogovorile. To nam rade sve vreme. Izvršavaju najteža dela protiv našeg naroda, a onda gledaju kako da to konvalidiraju. To je problem“, rekao je Vučić.

Dodao je da će uprkos svemu tome nastaviti da se bori i da su građani videli veliku borbu u Njujorku, a da su to konstatovali čak i njegovi politički protivnici.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.