Vučić: U narednim godinama smanjićemo razliku u odnosu na visoko razvijene zemlje

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi Srbija uz sveobuhvatne napore, ako bi dostigla stopu rasta od 2,5 odsto u narednim godinama mogla da se približi visoko razvijenim zemljama, ali da ga brine što se u godinama koje dolaze ne vidi visok privredni rast u Evropi, iako je ona najbolje mesto za život.

“To treba da nas brine, to što se u Evropi ne vidi visok rast, ali treba da radimo najmarljivije moguće na podizanju naše stope, na ulaganju u naš rast. Imamo problem sa građevinskom industrijom zbog visokih kamatnih stopa, ako FED podigne na pet euribor je 3,6…. hipoteke, krediti stambeni idu visoko, manje ljudi kupuje, čim se spusti inflacija, a verujem da će pasti referentne stope.
Inflacija se zasutavlja i kreće da pada i ako je (nemački kancelar Olaf) Šolc rekao da će Nemačka ići na pet odsto ili ispod pet to znači da ćemo mi ići na šest, sedam odsto što će biti duplo niže nego prošle godine”, rekao je predsednik.

Vučić je u intervju za Tanjug u Davosu o setu ekonomskih pitanja izrazio uverenje da će i kamate za stambene kredite padati kao i sve drugo.
“Podizaćemo građevinsku industriju, poljoprivreda ne može da bude lošija, jer smo imali sušu. I sa svim ostalim naporima, niskogranjom, putevima, prugama, softverskom industrijom, svemu što radimo i radimo i dodatnim naporima na završavanju ugovora o slobodnoj trgovini koje (ministar Tomislav) Momirović mora da završi sa Kinom, Korejom, Emiratima i mnogim važnim zemljama da bi mogli da prodajemo vina, rakije, da prodajemo 100 odsto onoga što proizvodimo.
Onda ćemo dodatno moći da podižemo i turizam, ne da se hvalimo sa četiri, pet miliona posetilaca, već da cilj bude 10, a noćenja više od 30 miliona, da imamo nove hotele, smeštajne kapacitete”, rekao je predsednik.

Naglasio je da bi ako Srbija može da ide na 2,5 stopu rasta to bilo tri puta više nego u Evropi.
“Onda bismo u velikoj meri i veoma ubrzano, kumulativno u narednih nekoliko godina uspeli da smanjimo razliku između uređenih i visko razvijenih zemalja”, ocenio je Vučić.
Vučić je sumirajući boravak na Svetkom ekonomskom forumu u Davosu rekao i da glavna tema nije bila ekonomija, jer se o njoj nije dovoljno govorilo.
”Nekad je 90 odsto razgovora na ovom forumu bilo o ekonomiji, a sada je to bilo oko 50 odsto. Politika i Ukrajina su bile dominantne teme”, ocenio je Vučić.
On je rekao da mu je, pored toga što se predviđa rast Kine od pet odsto, što je značajno više od evropskog, bilo u evrozoni ili van nje, pažnju privukao Bajdenov akt, u koji je imao uvid.
”Akt je odlično napisan, to će potpuno obnoviti Ameriku u velikoj meri, infrastrukturalno, saobraćajno, ali pre svega kad je reč o čipovima i poluprovodnicima. Oni sa Meksikom i Kanadom prave prednost u odnosu na Evropu, a i dalje beže Kini. Počeće da zbog toga uvode i neke protekcione mere, to ćemo morati i mi… Što i nije najbolje, ali tako je”, rekao je predsednik.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: