logo transparend vojvodina uzivo

Vučić: Suština rezolucije je bila da Srbija prihvati da je kriva za sve

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je suština rezolucije bila da se na Srbiju izvrši pritisak i da Srbija prihvati da je kriva za sve i da joj se zada udarac.

Vučić je prokomentarisao i pisanja nemačkih medija koji su, kako se navodi, šokirani rezultatom.

„Oni kažu ono što se nikada nije dogodilo. Dve dame iz dve izuzetno moćne evropske zemlje su izašle napolje. Bili su toliko šokirani rezultatima. Nije im engleski maternji jezik, pa nije ni Britanija. Dakle, nisu iz Irske ili Malte ili ne znam odakle. Dakle, one su govorile – ovo je tužan, ovo je najtužniji dan. Ja sam rekao da, tužan je“, rekao je Vučić za TV Prva.

Istakao je da je suština svega bila da se na Srbiju izvrši pritisak da mi prihvatimo da smo krivi za sve, da mi prihvatimo da u Jasenovcu nisu ubijani Srbi nego da su tamo ubijani Hrvati i da su ih ubijali Srbi.

“ I verovali ili ne, iako mislite da preterujem u ovom trenutku, poslednji njihovi naučni skupovi vam pokazuju da uopšte ne preterujem. Nemojte da smetnete s uma da cela Evropa ćuti na činjenicu da imate sad po popisu 20.000 Hrvata pravoslavne vere“, rekao je on.

Kako je rekao predsednik, jedina namera je bila da se jedan narod osudi bez presude, jer drugi smisao nije postojao.

„Ako je smisao rezolucije u obeležavanju, pa to se radi svake godine i ovako i onako. Vi vidite šta se promenilo? Dobro, šta je vaš zaključak posle svega? Šta je bio cilj? To što ćete da ubacite u budžet, 350.000 do 900.000 evra. Evo, jel’ to problem, mogli ste to od nas da tražite. Dakle, hoću samo da vam kažem, suština je u sledećem. Mi smo se suočili sa silom od Amerike i Kanade, cele Evrope koju je nosila Nemačka, pa do Japana, Australije i Novog Zelanda i Čilea, u Južnoj Americi. Pogledajte sad, u Centralnoj Americi protiv nas su glasali samo Kostarika, to su baš poznate onako kao direktno države pod kontrolom znate već koga, i Salvador. Ali tri najveće države Centralne Amerike nisu. Amerika, Meksiko, Honduras, Nikaragva, jedna je bila protiv, dve su bile uzdržane“, rekao je predsenik.

Istakao je da je Jamajka bila uzdržana. Sveti Vincent i Grenadini, Sveta Lucija, ali Antigva i Barbuda protiv, Kuba protiv.

Vučić je prokomentarisao i pisanja švajcarskih medija i rekao da mi nismo primaoci faksa i mejlova, kako su neki očekivali.

Vučić je naglasio da, iako ne žele da prihvate, mi smo legitimno pobedili i da su mu rekli da ne sme da unosi zastavu u skupštinu.

“ Legitimno smo ih pobedili, to ih ubedljivo pobedili. Ne sa tri razlike, nego sa 23 razlike. To što su oni to rekli, puj pike ne važi. Činjenica je da nisu uspeli da dobiju ni tu prostu većinu. Smatrao sam da je strašno važno da im pokažemo koliko se ponosimo svojom zastavom. Ja ni jednu lošu reč o Bošnjacima nisam rekao, ni jednu ružnu reč o Srebreničkim žrtvama, niti je moguće da se to kaže, niti je normalno da se to kaže. Ništa od svega toga. Ceo smisao svega što su smislili je bio zadati Srbiji udarac, pričati ovakve gluposti“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je u borbi protiv donošenja rezolucije o Srebrenici lično razgovarao sa predstavnicima 158 zemalja, u prethodnih mesec i po dana.

„A sa nekim ljudima i predstavnicima pojedinih zemalja sam razgovarao i 14 puta“, rekao je Vučić i ukazao na značaj i dobrih ličnih odnosa koje ima sa stranim državnicima.

Istakao je da, iako su se svi smejali nekim sastancima, da je gradio dobre odnose sa državnicima pojedinih zemalja koje su podržale Srbiju u Njujorku, na primer iz Centralnoafričke Republike, Ugande, Konga, UAE, Gruzije, Kazahstana, Jermenije, Azerbejdžana…

Vučić je istakao da su mu predstavnici pojedinih zemalja govorili da trpe velike pritiske i da moraju da glasaju za rezoluciju o Srebrenici.

„Borite se za zemlju i samo vidite da vam neko sve ruši pretnjama i da ljudi zovu i kažu – Aleksandre, ti ovo nisi video, ti ovo nisi doživeo, mi moramo da glasamo, jer je ogroman pritisak. I moj odgovor prvi je, a kako ja ne moram? Ja ću biti tamo, sam ću da im se suprotstavim ako bude trebalo, sam ću to da uradim. Oni kažu, ali mi moramo da vodimo računa, jer time više gubimo nego što dobijamo i zato nemoj da se ljutiš. I to sam čuo pet puta u poslednja dva ili tri dana“, rekao je Vučić.

Dodao je da, kad je zvao Viktora Orbana, da ga zamoli za nešto drugo, jer mi nemamo ambasadu u jednoj zemlji i da dobije od njega neke kontakte i da ga pita za jednu evropsku zemlju, da je čuo da će Mađarska biti uzdržana.

„Viktor je divan i kao brat mi je i imam u njega najveće poverenje. I kada ga ne bude, siguran sam da će biti mnogo spomenika premijeru Orbanu u našoj zemlji, jer je on najzaslužniji za najbolje moguće odnose. Viktor mi je rekao tada preko telefona – Aleksandre, bolje da ti ne govorim, jasno ti je koliko je teško, ja ne mogu da budem sam u Evropi, jer su sve pritisli. Ja sam rekao, nije problem, ostaću ja sam. Kako je to čuo, završili smo razgovor i Viktor i Peter su pozvali posle 15 minuta i rekli – idemo zajedno i bićemo sa svojom srpskom braćom“, rekao je Vučić. Zahvalio je i Kirijakosu Micotakisu koji nije bio protiv Srbije zbog grčko-srpskih odnosa. „Ali i zbog naših ličnih odnosa i beskrajno mu hvala, takođe. Da vam ne pričam te drame kakve smo imali, gde sam ja svašta izgovorio nekima“, dodao je Vučić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.