logo transparend vojvodina uzivo

Vučić sa šeficom UNMIK: Srbija posvećena nastavku saradnje

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara i šeficom Misije UNMIK Karolin Zijade uoči predstojeće sednice SB UN 20. aprila na kojoj će se raspravljati o izveštaju Generalnog sekretara Antonija Gutereša o radu UNMIK-a.

Vučić je istakao da su redovni kontakti sa predstavnicima UNMIK-a važni za Srbiju zbog održavanja kontinuiteta razmatranja pitanja Kosova i Metohije, saopštila je pres služba predsednika.

„Za Srbiju je UN najznačajnija međunarodna organizacija u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a mi smo, kao i uvek do sada, posvećeni nastavku saradnje UNMIK“, istakao je Vučić i dodao da naša zemlja smatra važnim blagovremene, adekvatne i vidljive reakcije UN na brojne incidente i provokacije.

U tom kontekstu, predsednik je izrazio nadu da će izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, koji bi trebalo da bude predstavljen na predstojećoj sednici SB UN biti fer i pošten i da će sadržati sve primedbe i primere incidenata na Kosovu i Metohiji, koje je on izneo u toku sastanka sa Zijad.

Predsednik je istakao da aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji u tom izveštaju treba da sadrži jasnu i nedvosmislenu osudu uskraćivanja osnovnih prava, opasnih provokacija i jednostranih odluka Prištine i kršenja Rezolucije SB UN 1244 i Briselskog sporazuma, čime se konstantno dovodi u pitanje stabilnost čitavog regiona.

Predsednik je podsetio i da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo devet godina, a da i dalje nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela druga strana, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština i dodao da Srbija očekuje da se postignuti dogovori poštuju i primene u punoj meri.

Karolin Zijade naglasila je da je mandat UNMIK i KFOR jasan, te da su obim i uloga ovih misija jasno određeni, te da je prisustvo Misije veoma važno za održavanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kako kroz doslednu primenu Rezolucije 1244 UN, tako i kroz angažovanje da se realizuju dogovori postignuti u okviru Briselskog dijaloga.

Ona je ukazala i na neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i na značaj svih nastojanja u pravcu konstruktivne regionalne saradnje.

Šefica misije UNMIK Karolin Zijade čestitala je predsedniku Vučiću na izbornoj pobedi i izrazila uverenje da će Srbija nastaviti produktivnu i dobru saradnju sa UNMIK-om i u narednom periodu.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.