Vučić: Ovo je moj poslednji mandat, neću biti ni predsednik stranke!

Aleksandar Vučić 1
BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić drži godišnju konferenciju za novinare i sumira rezultate iz prošle godine i najavljuje šta se očekuje u godini pred nama.

Zbog aktuelne krize na Kosovu i Metohiji, nije mogao ranije da održi konferenciju, rekao je nedavno.

Nakon godišnje konferencije, kako je ranije najavio, predsednik Srbije sa sinom Danilom posetiće Hilandar.

Obraćanje predsednika Vučića:

– Srećna vam svima Nova godina pre svega, sumiraćemo sve i videti šta sve treba da uradimo u narednom periodu. Prošlu smo završili tako da ne možemo da ne budemo zadovoljni. Ne bih da dajem neke bolje ocene, ali uspeli smo da sačuvamo finansijsku stabilnost, našu ekonomiju, da imamo rast između 2,3 i 2,5 posto, uprkos što smo bili po tim parametrima prvi u Evropi. Uspeli da podignemo plate i penzije, koliko sam video, najviše u Evropi. Samo jedna zemlja može sa tim da se meri sa nama u Evropi. Ovo je moj poslednji mandat, neću da menjam Ustav. To će se dogoditi u prvoj polovini naredne godine, neću biti ni predsednik stranke. Moje je da budem predsednik svih građana.

Predsednik je rekao da je ogroman uspeh postignut po pitanju smanjenja stope javnog duga, i istakao da nije moguće izvući i jedan parametar u ekonomiji, i da je moguće gledati deset različitih parametara.

– Dovoljno je da jedan ne valja, a da sve ostalo pada u vodu. Mi sada imamo najnižu stopu nezaposlenosti. Nikada nije bila 8.9 odsto. Uprkos strašnoj situaciji u svetu. Stopa javnog duga je 55 odsto. Takođe, veoma je važno da je kurs dinara čvrst kao stena, od 2012 godine je na 117, ili 118 dinara – istakao je Vučić.

On je rekao da Srbija to nikada nije imala, i da što se tiče stranih direktnih investicija sami imamo 66 odsto.

– To je naš uspeh, i uspeh građana Srbije. Od 2012. godine sa 33.7 milijardi naša ukupna stopa BDP, koja je najbolji pokazatelj koliko je urađeno, porasla je na 60.3 milijardi. Neću se smiriti dok ne bude 100 milijardi. Pogledajte naše bruto devizne rezerve, zlato u tonama. Sa 18.2 na 38.5 tona.

Vučić je govorio i o nenaplativim kreditima, koji su važni zato što pokazuju zdravlje ekonomije.

– Nekada čak 20 odsto kredita nije bilo naplativo. Danas je to svedeno na 3.3 odsto. Pogledajte tu razliku. Prosečna penzija od 203.5 na 321 evro. To je tačno 60 odsto rasta. Plate su još više porasle, sa 311 evra na 642 evra. A očekujemo i 735 evra u martu da bude. To je mesec kada se meri suština. To je skok od 120 odsto zarada, za samo 10 godina.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: