logo transparend vojvodina uzivo

Vučić: Osigurati bezbednost Srba na KiM i sprovesti do sada postignute dogovore

BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson i poručio da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom, ali da je prevashodno neophodno osigurati bezbednost srpskog stanovništva i bez daljeg odlaganja sprovesti sve obaveze iz do sada postignutih dogovora.

„Istakao sam da se po pitanju Kosova i Metohije nalazimo u izuzetno teškoj situaciji, te da Srbi sa KiM trpe nepodnošljiv pritisak i druge oblike prinude izazvane jednostranim potezima Prištine“, objavio je Vučić na instagramu. Naveo je da je imao dobar razgovor sa evropskom komesarkom o saradnji sa EU, pitanjima ilegalnih migracija, usklađivanju viznog režima, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kao i o drugim značajnim pitanjima. „Istakao sam da je Srbija posvećena saradnji u oblasti spoljne i bezbednosne politike sa EU u meri u kojoj ne bismo ugrozili svoje vitalne nacionalne, političke i ekonomske interese“, naglasio je Vučić.

Zahvalio je komesarki na tome što je Srbija od EU prepoznata kao pouzdan partner po pitanju migracija, dok je postupanje naše zemlje tokom dugogodišnje migrantske krize ocenjeno kao izuzetno odgovorno, humano i solidarno. „Srbija nastavlja pažljivo da prati migraciona kretanja i odgovorno preduzima mere u tom smislu, što potvrđuje i danas potpisani Sporazum o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu FRONTEX u Republici Srbiji“, rekao je Vučić.

Pozdravio je usvajanje Uredbe o Uspostavljanju instrumenata za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojom su predviđena sredstva namenjena sveobuhvatnim reformama našeg regiona, čime je EU pokazala svoju opredeljenost da se evropska integracija Zapadnog Balkana produbi i intenzivira.

 

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.