Vučić: Oni koji imaju više novca imaju manje dece

VLASOTINCE – Predsednik Aleksandar Vučić upozorio je danas da je najveći problem, kada je reč o politici podsticanja nataliteta u Srbiji, to što oni koji imaju najviše novca imaju manje dece i poručio da nam je džaba sve ako ne budemo imali više dece.

Na pitanje novinara da li se nastavlja sa politikom podsticaja i da li se planira da majke koje budu imale troje, četvoro možda i više dece budu malo bolje sagledane kada je reč o politici penzionisanja, Vučić je rekao je nijedna država u regionu ne izdvaja toliko novca za podsticanje rađanja kao Srbija.

“Pokažite mi zemlju u regionu koja daje toliko novca za rađanje dece, videćete da je nema, samo to imajte u vidu”, rekao je Vučić.

Dodao je da je ministar Dmitrović imao dobre ideje i dobro radio, ali da je druga stvar problem.

“Šta god da uradimo, da podstaknemo novcem ili nekom vrstom privilegija, to može da ima efekta ovde u Vlasotincu, ali najveći problem je nama što oni koji imaju najviše novca, a to nije uvek slučaj, ali jeste ono što pokazuje prosek, što više novca imate – to manje dece imate. Dakle, sada se postavlja pitanje šta onda da radite. Neverovatno je da je nivo nataliteta obrnuto proporiconalno ekonomskoj snazi”, primetio je Vučić.

To je, kako je rekao, jednačina sa više nepoznatih u celom svetu i zemlje se na različite načine bore sa tim problemom.

Dodao je da je slušao mađarsku predsednicu Katalin Novak, koja je ekspert u toj oblasti, pošto je Mađarska uspela da popravi nešto natalitet.

Vučić ističe da smo i mi imali ove godine bolje rezultate, ali da to nije dovoljno.

“Imamo u prvih osam meseci 6.000 manje preminulih, i zbog korone i vaksularnih boelsti koje su pre bile kao posledica korone. Suština je u tome da moramo nacionalnu svest da podignemo i razumemo da nam nema budućosti bez dece. I da moramo taj sebični odnos u kojem smo samo sebi važni da promenimo i da razmišljamo o budućnosti zemlje, a ne samo o nama”, rekoa je Vučić.

“Džaba nam sve te pare ako ne budemo imali više dece”, poručio je Vučić, i rekao da je spreman da sasluša sve predloge kako podići natalitet.

“Svaka ideja je dobrodošla, da znamo šta donosi dobar rezultat odmah bismo primenili, ali niko u svetu to ne zna, Nemci bi to odmah primenili a ne bi ”uvozili” Srbe, Hrvate, Bošnjake i sve ostale”, dodao je Vučić.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: