Vučić odlikuje srpske policajce sa KiM Ðurića i Filipovića

BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić uručiće sutra odlikovanja kapetanu Nenadu Ðuriću, suspendovanom direktoru Regionalnog direktorata policije Mitrovica Sever na KiM i kapetanu Aleksandru Filipoviću, koji je bio na dužnosti šefa Regionalne operative direktorata policije Mitrovica Sever.

Vučić će Ðuriću uručiti Orden zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena, koji se dodeljuje za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti.

Kapetanu Filipoviću, predsednik će uručiti Zlatnu medalju za hrabrost “Miloš Obilić”, koja se dodeljuje za dela u kojima je do izražaja došla lična hrabrost.

Ðurić je suspendovan sa svoje dužnosti prošle sedmice, odlukom Prištine, zbog sumnje na “sabotažu” i “poziv na otpor”, a zbog izjave da policija na severu KiM neće sprovoditi odluku vlade u Prištini o podeli opomena Srbima koji nisu preregistrovali vozila na “RKS” tablice, jer je ta odluka politička i usmerena protiv srpske zajednice.

Ðurićevom suspenzijom kulminiralo je nezadovoljstvo Srba na KiM, izazvano odbijanjem Prištine da izmeni odluku o preregistraciji vozila za RKS tablice, posle čega su Srbi sa severa pokrajine doneli odluku da napuste sve kosovske institucije.

Ostavke su podneli srpski ministar u prištinskoj vladi, poslanici u skupštini, gradonačelnici četiri opštine na severu KiM, srpske sudije, policajci na severu KiM i administrativno osoblje, dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i briselske sporazume, odnosno, dok ne povuče odluku o preregistraciji tablica i ne formira ZSO.

Posle sastanka u subotu, na kojoj su predstavnici Srba na KiM doneli tu odluku, šsef reginalne operative u policiji za Sever kapetan Aleksandar Filipović je poručio da su doneli odluku da stanu uz svoj narod, nakon čega je simbolično skinuo svoju uniformu, što su zatim učinili i svi komandiri i policijski rukovodioci pred kamerama.

Dan kasnije, više od 300 srpskih policajaca sa severa Kosova i Metohije razdužilo je uniforme kosovske policije.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.