logo transparend vojvodina uzivo

Vučić: Očekujemo uskoro prva sredstva koja predviđa Plan rasta za Zapadni Balkan

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će uskoro prva sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan biti isplaćena Srbiji i skrenuo pažnju na to da će Srbija morati da ispuni određene uslove i reforme koje će građanima obezbediti bolje uslove i bolji život.

Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem i dodao da je razgovarao sa ministrom finansija Sinišom Mali koji mu je rekao da uskoro očekuje prvih 125 miliona evra koje predviđa plan rasta i dodao da je to važan novac koji pokazuje posvećenost Evropske unije reformama i Srbiji.

„Želim da vam kažem veliko hvala na svim planovima koje ste doneli u Beograd i hoću građanima Srbije da kažem da imamo na čemu da radimo i da imamo na čemu da budemo zahvalni. Nije reč samo o novcu, reč je i o strukturnim reformama i stvarima od kojih građani Srbije mogu da imaju samo boljitak i bolji život“, rekao je Vučić.

Dodao je da je sa Varhejijem razgovarao o važnim stvarima koje Srbija mora da uradi kako bi pristupila jedinstvenom tržištu, a koje se tiču državne pomoći, koje se tiču viznog režima i koje se tiču razdvajanja preduzeća u okviru javnih preduzeća. „To nekada nisu sasvim lake stvari posebno oko državne pomoći i javnih nabavki, ali je to naš posao i to ćemo da rešimo da bismo dobili mnogo toga i kako na primer ljudi koji uplaćuju doznake iz inostranstva ne bi morali da plaćaju posebne takse i tu bi uštedili čak i oko 20 odsto“, rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija predložila otvaranje takozvanih zelenih linija za kamione.

„Po prvi put smo pokrenuli ukidanje takozvane PEM konvencije za zemlje koje nisu članice Evropske unije što je strašno važno“, rekao je Vučić. Dodao je da se nada da je litijum šansa za ekonomski uspon i uspeh Srbije, ali i šansa za povećanje ekonomskog standarda i porasta plata i penzija građana.

„Za to su nam potrebni proizvođači električnih automobila. A ko će da dođe u Srbiju da proizvodi električne automobile, ako on ima 10 odsto carine, a mi nismo u stanju da napravimo 50 odsto automobila u našoj zemlji“, rekao je Vučić. Predsednik Srbije je ponovio da je EU veliki spoljnotrgovinski partner Srbije.

„Sa Evropskom unijom 2023. godine smo imali ukupnu razmenu trgovinsku i u uslugama 50,8 milijardi, a 24,8 milijardi je bio izvoz, gotovo 50 odsto što nikada ranije nije bio slučaj i veoma sam ponosan na to. Ali to uspevamo zahvaljujući fabrikama iz Nemačke, Italije, Francuske i mnogih drugih zemalja EU“, rekao je Vučić.

Nisam ni ruski plaćenik, ni evropski, ni američki, radim samo za Srbiju i borim se za Srbiju, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle pisanja pojedinih opozicionih medija da je „beskičmenjak“ zato što je u Beogradu primio suprugu predsednika Ukrajine Olenu Zelenski.

Vučić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, da to prokomentariše rekao da je teško da odgovori i upitao je šta žele od njega kao predsednika.

„Pre tri dana u ovoj zemlji je bio predsednik Narodne Republike Kine, Si. Ti isti su pisali – Vučić kuva žabu kako bi obavestio narod da Srbija neće da bude na evropskom putu. I to su im bili glavni naslovi. Ja sam ćutao iz pristojnosti, reč nisam rekao.

Ugostio sam našeg dragog gosta iz Kine, ćutao, bavio se državnim pitanjima, državnim stvarima. Molio sam za fabrike da dođu u Srbiju, molio da uposlimo ljude i borio se za svoju zemlju“, rekao je Vučić.

On je dodao da su danas u Beogradu bili ministar spoljnih poslova Ukrajine i Olena Zelenski.

„A šta vi u stvari hoćete od mene? Od svog predsednika? Šta u stvari želite od mene? Da ne razgovaram sa zemljom od 40 miliona stanovnika, koja nikad ništa nažao Srbiji nije uradila, koja nije priznala Kosovo. A pritom imam zadatak i obavezu koju ste mi vi dali. Da ih molim da ne budu na drugoj strani povodom Saveta Evrope u Strazburu ili gde god. I da ne budu protiv nas i u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija“, rekao je Vučić.

On je dodao da je sa njima danas razgovarao o ekonomskom forumu koji treba da se organizuje u Beogradu, kao i kako da se privuku ukrajinski biznismeni i obrnuto. „Šta je u tome loše? Zbog toga nemam kičmu? A sutra kad budem govorio ili prekosutra o tome, i to na ruskom jeziku, kako se vrši revizija istorijskih činjenica… Sad neću moći zbog Njujorka, pa ću to da ostavim, trebalo je 15-og, jer su tad završene borbe. Hoćete tad da mi kažete da sam ruski plaćenik?“, upitao je Vučić.

Poručio je potom da nije ni ruski plaćenik, ni evropski, ni američki. „Radim samo za Srbiju. I borim se za Srbiju. I to što sad govorim, govorim u polumagnovenju, jer su mi misli već u Njujorku. Hteo sam da govorim i o Beogradu, da se zahvalim Evropskoj investicionoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj…“, naveo je Vučić.

Vučić je kazao i da neće pustiti da u Njujorku Srbija bude bez odgovora.

„Znam ja da mi njih ne možemo da pobedimo. Ali ću im otežati toliko da će ih biti sramota. I da se ja dodvoravam nekome koga ću da primim i kad ću da primim? Ne pada mi na pamet“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da upravo Olivera Varhejija mogu da pitaju za koga uvek kažu da ima kičmu.

„Vi ste došli da mi pričate da nemam kičmu, zato što sam primio nekog iz Ukrajine. A sutra biste mi zvocali po glavi što nisam uveo sankcije Rusiji. Šta u stvari hoćete ljudi? Birajte predsednika koji će svaki dan da se povija na povetarcu i da služi svakoj budali u našoj zemlji koja pomisli da može da upravlja predsednikovim vremenom, resursima zemlje i tako dalje“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da su za Srbiju strukturne reforme veoma važne i da će Srbija nastaviti da se sprema, da bude što bliža EU i dodao da je siguran da će Srbija, ukoliko neusaglašenost spoljne politike sa EU ne bude smetnja, otvoriti treći klaster, mnogo novih poglavlja i da će se približiti otvaranju svih poglavlja do kraja godine.

„To bi bio veliki zamajac, veliki pomak napred“, izjavio je Vučić nakon sastanka sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem. Naveo je da se spremao za odlazak u Kotor na Samit lidera Zapadnog Balkana i EU, ali da će, ukoliko je tačna vest da će sednica Generalne skupštine UN biti održana u sredu, ići u Njujork.

„Neću ići ja (u Kotor), ali će ići premijer (Miloš) Vučević, ukoliko je ova vest istinita. Ići će premijer Vučević, (ministri) Marko Đurić i Tanja Miščević. Videću ako vam je potrebno da pošaljemo i (ministra) Sinišu Malog. Mi idemo sa najjačim timom da bismo pokazali ozbiljnost, odgovornost i da bismo pokazali koliko nam je stalo da ovde uradimo najbolji mogući posao“, rekao je Vučić o Samitu u Kotoru.

Vučić je rekao da smo danas od Varheija mogli da čujemo jedan optimističan plan.

„On očekuje da se u narednom mandatu napravi veliki ‘Big Bang’ ili veliko proširenje Europske unije u kojem bi trebalo da učestvuje Srbija. To bi za nas bile izuzetne vesti, osim što mi smo, nažalost, to više puta slušali, ali posmatrajući geopolitičku situaciju, poznavajući, ozbiljnost i odgovornost gospodina Varhejia, verujem da je govorio i iz srca i iz glave koliko i zna i koliko je moguće predvideti te događaje“, rekao je Vučić.

Dodao je da nije uveren da li je takvo proširenje moguće unapred predvideti, ali je istakao da će Srbija nastaviti da se sprema, da bude što bliža EU i dodao je da je siguran da će Srbija, ukoliko neusaglašenost spoljne politike sa EU ne bude smetnja, otvoriti treći klaster, mnogo novih poglavlja i da će se Srbija približiti otvaranju svih poglavlja do kraja godine.

Zahvalio je Varhejiu i Kancelariji EU u Beogradu i poručio da su za Srbiju strukturalne reforme suštinski važne i da Srbija želi da raste brže. „Hoćemo da idemo napred, hoćemo da guramo stvari napred i molimo vas da nas na tom putu podržite. Hvala vam još jedan put za dobre vesti“, rekao je Vučić Varheiju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.