logo transparend vojvodina uzivo

Vučić o glasanju: Dva pozitivna iznenađenja, i bar osam negativnih

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gost je Prve teme na TV Prva.

Vučić kaže da smo imali dva pozitivna iznenađenja, i bar osam negativnih.

– Ali smo znali da će se to desiti, zato što smo videli kako raste pritisak. Ja znam svih 18 zemalja koje su glasale protiv nas. Od Egipta, Nigera, Tunisa, Senegala. Iznenađujuće je za Niger, nismo imali takvu informaciju. Čad, Gambija, Tanzanija, Ruanda naravno, JAR, Malavi…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je stvaran odnos u glasanju o rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN (GSUN) bio 84 prema 107, pošto je ukupno 191 zemlja imala pravo glasa.

“To je 43,5 odsto zemalja koje je glasalo za usvajanje rezolucije, jedinstven slučaj. To su bili trikovi, da bude glasanje na GSUN, kao neka vrsta kulturnog događaja, da bi mogli da dobiju prostu većinu, da bude za ili protiv“, rekao je Vučić na TV Prva.

On je naveo i da je na glasanju bilo “dva pozitivna iznenađenja“, kao i “makar osam negativnih“, i dodao da je tako nešto bilo očekivano, pošto je pritisak stalno rastao.

Zahvalio se Kini i Belorusiji što su glasale protiv usvajanja.

“Ja neretko zaboravim Belorusiju da se zahvalim, jer se to negde podrazumeva da budu s nama. Naravno, tu je i Moskva, ali posebno hvala Viktoru Orbanu, jer je pokazao da je premijer bratske zemlje i naroda. Hvala i velikom broju arapskih zemalja“, rekao je predsednik.

Dodao je da je među arapskim zemljama, 11 glasalo za usvajanje, i isto toliko protiv, a od 54 afričke zemlje, 37 nije glasalo za usvajanje. Vučić je rekao da su mnoge velike zemlje vršile pritisak na druge zemlje da glasaju za usvajanje. “Ministri dve najmoćnije evropske zemlje slali su poruke, neću vam reći kako su uticali na odluku, na primer, Ukrajine.

Pet puta sam hteo u hotelskoj sobi da plačem od muke. Jedan lider velike evropske zemlje je rekao da će mi izaći susret i glasati protiv“, rekao je predsednik, dodajući da “nije teško zaključiti“ o kom lideru je reč.

– Da vam ne pričam kakve drame smo imali, gde sam ja izgovorio svašta kada sam video da su se uplašili.

Rekao je da nema bežanja iz ringa, i da ne treba da se ulazi u ring „ako nisi spreman da se potučeš“, i da mu je najodvratnije bilo ponašanje Crne Gore.

– Nisu me razočarali, zato što sam to i očekivao. I to sam im i rekao. Rekao sam Spajiću da ne moraju da me foliraju, da znam da će glasati za. Znam da ne odlučuju samostalno i da tu nema neke filozofije. Mogu da pričaju šta hoće, da šalju porotestne note, mi njima nećemo slati protestnu notu čak ni zbog toga što su glasali da smo genocidan narod – istakao je predsednik.

– Nisu me razočarali, zato što sam to i očekivao. I to sam im i rekao. Rekao sam Spajiću da ne moraju da me foliraju, da znam da će glasati za.

Znam da ne odlučuju samostalno i da tu nema neke filozofije. Mogu da pričaju šta hoće, da šalju porotestne note, mi njima nećemo slati protestnu notu čak ni zbog toga što su glasali da smo genocidan narod – istakao je predsednik.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.