Vučić najavio mogućnost dolaska dva globalna proizvođača u Srbiju

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas Sajam automobila “DDOR ECO BG CAR SHOW 07” na Beogradskom sajmu i poručio da srpska autoindustrija ima svetlu budućnost, kao i da se još čeka odluka bar dva velika globalna svetska proizvođača automobila da li će otvoriti svoje fabrike u Srbiji.

“Ponosan sam na Srbiju i Beograd, na sajam automobila i motocikala budući da danas prisustvujemo prvoj manifestaciji ove vrste u Evropi nakon dvogodišnje pauze”, rekao je Vučić na otvaranju.

Vučić je rekao da je Srbije privukla već velike i poznate proizvođače automobila i naglasio da je uveren da će Srbija uspeti da napravi ceo lanac u proizvodnji električnih automobila u našoj zemlji.

Uveren sam da je budućnost naše autoindustrije koja je nosilac napretka svake zemlje – svetla”, naglasio je Vučić.

“Verujem da ćemo uspeti da ubedimo još neke od globalnih igrača da prihvate naše gostoprimstvo i otvore svoje fabrike baš u našoj zemlji. Uskoro očekujemo odluke bar dva velika globalna proizvođača, to bi bila najveća promena u njenoj modernoj istoriji, ako bismo bar jednog od ta dva velika globalna igrača uspeli da dovedemo u Srbiju”, istakao je predsednik.

Podsetio je da je Henri Ford rekao da je najbolji automobil nov automobil, a da su sajmovi idealni da se visi sve što je novo u autoindustriji.

Vučić je rekao da će svoje adute na sajmu izložiti čak 210 izlagača, a prikazaće preko 140 modela.

“Većinu od tih premijera čine vozila sa inovativnim hibridnim pogodnom i 25 čisto električnih modela, što je rekord i jasno pokazuje na smer cele industrije”, naveo je Vučić.

Kaže da je svako ime koje je značajno u autoindustriji sada u Beogradu, te da je naš glavni grad pokazao i sada pravo i kosmopolitsko lice.

Predsednik je rekao da ne želi da priča o pandemiji i ratovima već o tome da su nikle prethodnih godina fabrike najboljih svetskih kompanija u autoindustriji, od Vranja do Pančeva i svuda širom Srbije.

Gotovo svaki deo koji se ugrađuje u najbolje automobile proizvodi se u našoj Srbiji, naveo je Vučić.

“Po tome spadamo u red izuzetno razvijenih i konkurentniuh zemalja”, naglasio je Vučić.

Olakšice za korišćenje električnih automobila

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija u narednom periodu ubrzano razvijati infrastrukturu za korišćenje električnih automobila i olakšice za one koji ih budu kupovali.

Vučić je, rekao novinarima da će Srbija raditi i na promeni zakona i propisa kako bi električni autmobili mogli više da se koriste.

“Radićemo promenu legislative kako bi obezbedili najbolje moguće uslove”, rekao je Vučić.

Dodao je da je cilj da se onima koji kupuju električne automobile to isplati, pošto su oni za 60 do 70 odsto skuplji od onih sa običnim motorima.

“Ako obezbedimo da im korišćenje struje bude neuporedivo povoljnije od goriva, uz druge druge povoljnosti koje imaju takvi automobili i manje zagađenje…”, naveo je Vučić.

Foto: Tanjug

Dodao je da je Srbija uspela da dovede grupaciju Stelantis koja će u Kragujevcu proizvoditi jedan od najmodernijih gradskih električnih automobila na svetu.

Nas u Srbiji raduje spremnost tog giganta da proširi portfolio svojih investicija u našoj zemlji, dodao je Vučić.

Izrazio je uverenje da će svaki sledeći sajam biti bogatiji za modele proizvedene u Srbiji.

Dodao je da očekuje da će se i na ovom sajmu kao i uvek biti najbrže rasprodati najskuplji modeli.

“Srbija da nastavi da ide u korak sa svetom, jer Srbija i Beograd su uvek bili i uvek će biti svet”, poručio je Vučić.

 

Vučić na štandu NIS-a: Važno da zaustavimo inflaciju

Vučić je na štandu NIS-a, na Sajmu automobila u Beogradu, da je ta kompanija pokazala razumevanje za potrošače u Srbiji i istakao da je važno da se zaustavi inflacija.

“Hvala i za ovo što ste imali razumevanja oko cene naftnih derivata i da izađemo u susret našim potrošačima i želim vam dobar i uspešan rad”, rekao je Vučić predstavnicima NIS-a na tokom posete štandu te kompanije, nakon otvaranja sajma.

Zamenik generalnog direktora NIS-a Vadim Smirnov i direktor Direkcije za maloprodaju NIS-a Pavel Kandalincev su poželeli dobrodošlicu predsedniku na štandu i naveli da NIS stalno radi na očuvanju stabilnosti tržišta.

On je naglasio da je jako važno da se zaustavi inflacija koliko je to moguće bez obzira što je uvezena spolja.

“Pred svaki petak (kada se objavljuju nove cene goriva) je noćna mera i za vas i za mene. Hvala vam”, dodao je Vučić.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: