Vučić iz Moldavije: Kosovo i Metohija je uz Ukrajinu postalo glavna tema

SRBIJA – Vučić je uputio poziv rukovodstvu EU da jedan od narednih sastanaka Evropske političke zajednice bude održan u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je najjače utiske iz Kišinjeva, u Moldaviji, gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice.

– Danas smo imali mnogo važnih sastanaka i predstoje novi susreti sa Šolcom, Makronom i Boreljom po pitanju Kosova. Nažalost ili na sreću, to je uz Ukrajinu postalo glavna tema. Na Samitu je govorila Osmani, govorio sam ja, oni nisu želeli susret sa našom delegacijom, mi nemamo problem da razgovaramo, ali sve je jasnije ko je kriv za probleme i nasilje na KiM. Uvek pažljivo tumačim stavove i velikih sila i u Evropi, sada stvari postaju očiglednije. Imao sam mnogo važnih bilateralnih sastanaka, sa mnogo važnih ljudi i svima je uz energetiku tema Kosovo i Metohija, istakao je Vučić.

On je istakao da je druga važna tema da u okviru Otvorenog Balkana traže promenu odnosa pre svega većih fondova koji bi bili usmereni na Zapadni Balkan, da bismo u uslovima nešto povećanog rasta mogli da pristižemo zemlje EU.

-Ono što je bitno, uputio sam poziv svim prisutnim zemljama, rukovodstvu EU da jedan od narednih sastanaka Evropske političke zajednice bude održan u Beogradu, što bi bila kruna napretka Srbije, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zamerio u razgovoru sa Vučićem što Srbija nije uvela sankcije, predsednik Srbije istakao je da je imao priliku da kratko razgovara sa Zelenskim, ističući da Ukrajina nije priznala Kosovo i poštuje teritorijalni integritet Srbije kao što Srbija poštuje integritet Ukrajine.

-Srbija je samostalna i nezavisna zemlja, poštuje Ukrajinu, ali i poštuje svoje interese. Imali smo korektan razgovor, a mi vodimo samostalnu politiku i ne moramo nikome da se pravdamo zbog toga, rekao je Vučić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: