logo transparend vojvodina uzivo

Vučić: Hvala Indiji na podršci teritorijalnom integritetu

BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je danas Indiji, posle sastanka sa predsednicom Indije Droupadi Murmu u Palati Srbija, na podršci teritorijalnom integritetu naše zemlje i na poštovanju međunarodnog prava i Povelje UN.

– Ogromna mi je čast što imam priliku i privilegiju da vas ugostim u Beogradu, ovo je posle 1972. godine, posle više od pola veka, prva ovakva poseta, i posebno sam srećan što mogu da vam budem domaćin. Uveren sam da ste mogli da vidite u Beogradu gostoprimstvo na svakom koraku i najbliži odnos prema prijateljskom narodu Indije, što datira još od Pokreta nesvrstanih, poručio je Vučić predsednici Indije.

On je podsetio da su diplomatski odnosi naše zemlje sa Indijom uspostavljeni 1948. godine i da smo ponosni na naše tradicionalno prijateljstvo.

– Hvala na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i poštovanju međunarodno javno pravnih normi i Povelje UN. Srbija će se na isti način odnositi prema Indiji i verujemo da u svakoj instituciji u svetu postoji prostor za našu najbližu saradnju, koju niko ne može da naruši, naglasio je Vučić.

– Naša turistička razmena moraće da bude olakšana uprošćavanjem viznog režima, dao sam nalog da se u potpunosti uprosti vizni režim sa Indijim da bi mogli da privučemo što više ljudi iz Indije“, rekao je Vučić.

On je rekao da je danas razgovarano o i vojnoj saradnji i dodao da naše dve zemlje posebno u budućnosti mogu da razviju saradnju kada je u pitanju proizvodnja oružja.

Kako je rekao prioritet nam je i da jačamo industrijsku saradnju između Indije i Srbije.

Pored saradnje između kinematografija dveju zemalja, razgovarano je i IT saradnji i razmeni poljoprivrednih proizvoda.

„Važnije od svega je da nastavljamo da produbljujemo prijateljske odnose“, dodao je Vučić.

Predsednica Republike Indije zahvalila se predseniku Vučiću.

– Ja sam oduševljena što sam u poseti Srbiji, zahvaljujem se Vučiću i narodu Srbije na poštovanju i dobrodošlici koja mi je ukazana“, rekla je ona.

– Zaista smo imali konstruktivan sastanak sa predsenikom Vučićem po svim oblastima, takođe smo odlučni da dalje radimo na našim biolateralnim odnosimna, dogovorili smo se da jačamo našu koordinaciju i saradnju u UN i drugim forumima“, rekla je indijska predsednica.

– Srbija je tradicionalni prijatelj sa Indijom i želimo da imamo detaljne razgovore i uspostavimo još jače partnerstvo između naše dve zemlje“, dodala je ona.

Indijska predsednica najavila je i da će se danas sastati sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić kao i održavanje srpsko-indijski poslovni forum u Beogradu.

Vučić je na Instagramu napisao da je poseta indijske predsednice velika čast za Srbiju.

 

„Poseta Droupadi Murmu predstavlja veliku čast za našu zemlju, kojom potvrđujemo novu eru u odnosima Srbije i Indije uz međusobno uvažavanje i razumevanje. Hvala Vam što posle pedeset i jedne godine imamo priliku da ugostimo predsednika Indije. Dobro nam došli u prijateljsku Srbiju“, napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.