Vučević otvorio „Slovačke narodne svečanosti“: U vreme gladi i sirotinje, slavio se život, a sanjala sloboda

BAČKI PETROVAC – Srpski narod, ukazao je ministar, u svojoj istorijskoj potrazi za ovim parčetom slobode koja se danas zove Republika Srbija, dugo je i teško tragao za ovim vrednostima.

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je sinoć manifestaciju „Slovačke narodne svečanosti“ u Bačkom Petrovcu.

Obraćajući se okupljenima, ministar Vučević istakao je da je istorija ovih prostora i na njemu naseljenih naroda burna i međusobno isprepletena, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

– Na ovom području ratovale su vojske carevina i kraljevina. Crtane su granice i mape država i naroda. Stradanja i patnje ljudske dešavale su se ciklično i po pravilu nakon kratkih istorijskih predaha. Najčešće se stradalo za tuđe ime i tuđ račun.

Najmanje koristi od toga imali su upravo narodi koji su ovde živeli. Njihove sudbine, zapravo, su sudbine izbeglica, tragaoca za mirom i slobodom, njivom i kućom, komšijom i prijateljem, razumevanjem i iskrenim poštovanjem.

Ti narodi su razmeštani i raseljavani sa svojih ognjišta i njiva onako kako je to odgovaralo gospodarima njhovih sudbina. Pogotovo su mučenički i trnovit put prolazili slovenski narodi – podsetio je ministar Vučević.

Kako je istakao, u tim predasima od ratova i stradanja, gladi i sirotinje, po vedrim i zvezdanim noćima uz prela, narodna okupljanja i narodne svečanosti, slavio se život, a sanjala sloboda.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.