Vrščanin Nikola Stanišić dobitnik Sterijine nagrade za originalni domaći dramski tekst

VRŠAC – Nikola Stanišić, mladi dramski pisac iz Vršca, dobitnik je nagrade na Konkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2022/23. godinu za dramu „Kavez za ptice“.

Odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu Dušan Petrović (predsednik), Jelena Kajgo i Nebojša Lapčević, a nagrada će biti uručena 29. marta na Dan Sterijinog pozorja.

Nikola Stanišić je rođen u Vršcu 1996. godine. Za dramu „Suze Svetog Lavrentija“ dobio je nagradu „Slobodan Stojanović“ 2018. godine. Nagrađena drama je objavljena od strane Biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac naredne godine, a 2021. godine reditelj Saša Latinović ju je postavio na scenu Narodnog pozorišta „Sterija“.

Njegovo prvo prozno delo „Uzurpatori“ 2021. objavila je „Nova POETIKA“, a iste godine bajka „Divljaštvo princa Oriona“ ušla je u antologiju „Sovremeni avtorski bajki“ na regionalnom konkursu za savremenu bajku koji je organizovala izdavačka kuća „Feniks“ iz Skoplja.

Krajem 2022. godine, bio je jedan od izabranih dramaturga na radionici „Banat u Evropi“ koju je organizovalo Narodno pozorište „Mihaj Eminesku“ Temišvar, iz koje će nastati trojezična omnibus predstava „aTMosfera“ u režiji Gavrila Pintea.

Projekat je podržan od strane Evropske prestonice kulture – Temišvar 2023. a predstava se izvodi u tri evropska pozorišta – Narodnom pozorištu „Mihaj Eminesku“ u Temišvaru, Narodnom pozorištu Segedin i Narodnom pozorištu „Sterija“. Student je druge godine dramaturgije na Akademiji umjetnosti Banja Luka.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: